Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podporujte venkovanky, hlásí vědci z Brna v novém mezinárodním projektu

Na pomoc farmářkám a zemědělkyním se vydají brněnští výzkumníci. Společně s kolegy z Irska a dalších evropských států se zaměří na roli žen na venkově. Česko bude v novém projektu reprezentovat země, které mají historickou zkušenost s kolektivizací. Nabyté zkušenosti poté akademici uplatní v tuzemsku.

Postavení žen v problematice udržitelnější budoucnosti venkova budou řešit odborníci z celé Evropy. Do programu, který má zvýšit povědomí o tématu, a pomoct tak mimo jiné k aktivnímu zapojení farmářek a podnikatelek ve venkovských oblastech, se přidají i brněnští výzkumníci.

 „Jsme jediným reprezentantem zemí, kde proběhla téměř úplná kolektivizace a nacionalizace zemědělství, což se projevilo na sociálním prostředí venkova včetně postavení žen,“ přiblížila Milada Šťastná z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Cílem českého týmu je následně využít získané zkušenosti v tuzemských podmínkách.

Zatímco v ostatních devíti partnerských státech kladou důraz spíš na rodinné hospodářství, v Česku tvoří významný podíl velké firmy. V podnicích pak ženy méně zastávají vedoucí pozice a mají nižší příjmy než muži.

„Otázkou je, nakolik jde o přetrvávání patriarchálního modelu v konzervativnějším venkovském prostředí, nakolik jde o nižší podíl kariérně zaměřených žen a nakolik o problémy spojené s mateřstvím, rozpadajícími se rodinami a samoživitelstvím,“ uvedla.

Ideální jsou podle personalistů smíšené pracovní kolektivy, které zahrnují mladé lidi i seniory, muže i ženy. Potvrdila to i Laura Farrell z irské Univerzity Galway, jež stojí v čele projektu. „Je třeba, aby se všichni jednotlivci i komunity účastnili inovací na venkově. Tradičně byly totiž pracovní příležitosti venkovských žen i jejich přínos v inovacích zastíněn a potlačován.“

Ohodnoť článek

Foto MENDELU

Štítky Brno, Mendelu, univerzita, vědci, výzkum, venkov, zemědělství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Problémy jsou v článku zhruba vyjmenovány, práce tělesně náročná a málo placená, podnikatelské prostředí není pro mírné povahy. Také by bylo dobré aby předseda vl. poreferoval pro porovnání poznatky o barmských ženách ze své fialské (ne)Ziskovky.
Potom svolat vědce k dalším problémům jako k zadluženosti, exekucím, obchodu s lidmi, lichvě, překupníkům, očkování a začerněným smlouvám v eu, svobodě slova a
nové totalitě zelenismus, migrantismus, kovidismus, duhysmus, globalismus, jůůtůůberismus, ekonomismus, oligarchismus, euhujerismus, korektivismus, lžím a začerněnýmm smlouvám v ČT soudruha dvořáka, převlečeným soudruhům soukmenovcům na místech kudy tečou peníze které odklánějí a vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí, o jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Mark Twain :,, v ústavách není psáno že ve vládách nesmí být blbci". Karel Kryl (písně Demokracie, Za prachy), na Slovensku ( ! 1990 ! ) řekl : ,,blbost potřebuje být institucíalizována aby se blbci udrželi u koryt !"

Neděle, 26. února 2023, 08:09Odpovědět

Podporujte venkovanky, hlásí vědci z Brna v novém mezinárodním projektu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.