Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno odpustí podnikatelům poplatky za zahrádky

Majitelé restaurací nebudou letos platit za umístění restauračních zahrádek. Dohodli se na tom brněnští radní, kteří vyhověli výzvě úřadů městských částí, aby odpustily místní poplatky za zahrádky. Návrhu ještě musí dát zelenou městští zastupitelé.

Radnice chce návrhem pomoci provozovatelům podniků a také podpořit turistickou sezonu. „Chceme podnikatelům, stejně jako vloni, pomoci tím, že nebudou muset platit poplatek za umístění restaurační zahrádky, občerstvení před provozovnou či předsunutých prodejních míst,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Městské části by o příjmy ze zahrádek neměly přijít. Město místním radnicím uhradí ušlý zisk, který vloni činil přes 6 milionů korun. Nejvíce restauračních zahrádek se nachází v části Brno-střed, kde loňský příjem byl skoro 5 milionů korun. „Jsme opět připraveni všem městským částem, jejichž úřady jsou správci tohoto místního poplatku, výpadek příjmů kompenzovat,“ uvedla Vaňková.

Návrhem se nyní budou zabývat také představitelé Brna-střed. „O snížení či o prominutí poplatků jsme již uvažovali. Záměr města kompenzovat výpadek příjmů nás těší, jsme tedy připraveni poskytnout maximální součinnost, v radě městské části se tím budeme zabývat co nejdříve,“ sdělil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Hospodští snahu vítají

Hospodští podporují kroky města a už vyhlíží alespoň otevření zahrádek. „Je to pro mě malá finanční pomoc, ale v dnešní době to dokážu ocenit. Jsem rád, že poplatky za zahrádku nebudu letos řešit. Těším se, až štamgasti přijdou aspoň ven, když už několik měsíců nemůžou na pivo do hospody,“ řekl hospodský podniku Hluché Zmije Jan Chytka. Podle Chytky by ale v létě měly otevřít i vnitřní prostory, jelikož příjmy ze zahrádky ho nemůžou dlouhodobě uživit.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky gastro, Brno, cestovní ruch, restaurace, poplatek, městská část, Markéta Vaňková, ODS, Brno-střed, Vojtěch Mencl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno odpustí podnikatelům poplatky za zahrádky  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.