Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda chce prodloužit nouzový stav o 30 dnů. Testovat se začnou i OSVČ a zaměstnanci malých firem

, aktualizováno 22. března 2021, 17:13

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli opatřením proti šíření koronaviru o 30 dní. O schválení návrhu vládou dnes odpoledne informoval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nynější stav nouze vyhlášený kvůli covidu-19 končí 28. března. Ve Sněmovně vláda zatím podporu vyjednanou nemá. Testovat na onemocnění covid-19 by nově měly i firmy do deseti zaměstnanců, stejně jako OSVČ, které nepracují z domova a neziskovky.

Hamáček dopoledne varoval před razantním uvolněním opatření. Česko by mělo podle něj využít toho, že opatření v posledních týdnech epidemii zpomalila. Věří, že se na prodloužení nouzového stavu vláda dohodne.

„Křivka se pomalu otáčí a klesá. Za to děkuji občanům a současně žádám, aby společně s námi dotáhli boj do konce,“ shrnul.

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října, nově ho mohou při nižší síle epidemie vystřídat opatření podle pandemického zákona.

Testování se od 6. dubna rozšíří o firmy do 10 lidí 

Rozšíří se také skupina lidí, kteří se budou muset povinně testovat. Od 6. dubna se povinnost rozšíří o firmy do 10 zaměstnanců a živnostníky. Výjimku budou mít OSVČ na homeoffice, očkovaní nebo lidé, kteří podělali onemocnění během posledních 90 dní.

Každý týden se tak podle ministryně Aleny Schillerové (ANO) testům podrobí až čtyři miliony lidí, průměrně půl milionu denně. "Plošné testování je spolu s očkováním naše hlavní jízdenka zpět do normálního života," napsala dále.

Firmy nad 250 zaměstnanců musely první kolo testování dokončit do 12. března, podniky s 50 až 249 pracovníky do 15. března. Společnosti s deseti až 49 zaměstnanci musejí všechny zvládnout otestovat do pátku. Testování je závazné také na úřadech a v dalších veřejných institucích.

Testování je zatím povinné jednou za sedm dní. Vláda uvažuje o zvýšení frekvence na dvakrát týdně. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je ale třeba vyhodnotit ještě jedno kolo testů. Díky firemnímu testování se podle dosavadních odhadů daří odhalovat asi 3000 pozitivních lidí denně. Pozitivita ve druhém kole je podle Havlíčka zhruba poloviční, uvedl dnes.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, nouzový stav, COVID-19, OSVČ, Jan Hamáček, ČSSD, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Karel Havlíček, ANO 2011, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda chce prodloužit nouzový stav o 30 dnů. Testovat se začnou i OSVČ a zaměstnanci malých firem  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.