Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno chce získat zchátralou železniční polikliniku

Roky vyjednání mezi Brnem a Správou železnic o odkupu někdejší železniční polikliniky ve Štýřicích jsou zřejmě u konce. Pokud obchod schválí zastupitelé a vláda, půjde budova, v níž se měli léčit železničáři, k zemi. Po demolici vznikne v místě nový park.

Brno usiluje o nevyužívaný areál, jenž má ve správě Správa železnic, několik let. První kroky k získání majetku od státní organizace udělalo město již v roce 2015. Z transakce nakonec sešlo, protože nezískala podporu Ministerstva financí. Teprve letos se zdá, že k dohodě dojde. 

Radnice plánuje, že za parcelu zaplatí bezmála 50 milionů korun a poté zbourá nevyužitou budovu. To následně umožní přeměnit plochu na veřejný park, vybudovat protipovodňová opatření na řece Svratce nebo revitalizovat tok údolní nivy u Štýřického nábřeží. K uskutečnění obchodu ovšem magistrát ještě potřebuje získat souhlas městkých zastupitelů a následně vlády. 

V budoucnosti by se na opuštěných pozemcích měla vybudovat mimo jiné i rekreační zeleň, která bude součástí lokálního biocentra v ochranném režimu a bude navazovat na blízkou cyklostezku vedoucí do Modřic, na zahrádkářskou kolonii a řeku,“ popsal další plány náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nemocnice nikdy nevznikla

Rozlehlému areálu ve Štýřicích dominuje betonová konstrukce, jež měla podle původních plánů sloužit jako multifunkční poliklinika zaměstnancům drah. S výstavbou objektu se začalo v roce 1988. Dělníci sice dokončili hrubou stavbu a zavedli inženýrské sítě, od té doby však budova chátrala. Majitel se jí proto snažil opakovaně prodat. Kromě zamýšlené polikliniky stojí na ploše také další rozestavěné objekty jako garáže či autodílny. V případě, že město parcelu získá, bude dalšímu budování předcházet demolice a sanace pozemku.

Plány s novým nádražím

Brno chce získat majetek železničářů i z dalších důvodů. Nachází se totiž v okolí plánovaného nového vlakového nádraží. „V oblasti se bude budovat nová komunikace, která spojí ulici Pražákovu a Rosickou, a k ní i chodník a veřejné osvětlení. Také vznikne tramvajové kolejiště se smyčkou a technologickým vybavením. Díky těmto změnám bude oblast připravena k dalšímu urbanistickému vývoji jihu Brna. Do budoucna se počítá také se vznikem obchodů a služeb,“ uvedl radní pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti).  

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mapy.cz

Štítky Brno, Pozemky, Majek, Železničáři, obchod, Správa železniční dopravní cesty, Štýřice, pozemek, Petr Hladík, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Svratka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce získat zchátralou železniční polikliniku  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.