Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Znojmo se chlubí. Otevřelo nejmodernější plovárnu na jižní Moravě

Velký den zažilo jihomoravské Znojmo, kde po letech plánů v těsné blízkosti Louckého kláštera otevřel nový plavecký komplex Louka. Součástí je například pětadvacet metrů dlouhý bazén, wellness nebo dětské brouzdaliště. Pro město jde o jednu z nejnákladnějších investic v historii.

Za zvuku moravských muzikantů, přítomnosti zvědavců či dohledu zastupitelů i čelních politiků s vazbami na region se uskutečnilo v úterý ve Znojmě slavnostní otevření krytého sportoviště s osmi drahami. Na stavbu místní netrpělivě čekali zvláště v posledních deseti letech. Stávající lázně na náměstí Svobody dlouhodobě dosluhoval, a tak je úřad na začátku léta definitivně odstavil. Veškerý provoz přesunul do Melkusovy ulice k památkově chráněnému klášteru, kde už několik let funguje koupaliště, které nyní doplnil moderní plavečák. 

„Takto velké stavby jsou vždy náročné. Mnohé věci jsme museli v projektu vychytávat doslova na poslední chvíli. Jsme velmi rádi, že se nám nakonec povedlo dobrat se zdárného konce a dodržet termín otevření. Klíčové bylo, že jsme to stihli ještě před začátkem školního roku, aby tady školáci z celého regionu mohli absolvovat lekce plavení,“ řekla Drbně znojemská starostka Ivana Solařová (ANO).

Profesionální plavci i sauny

Součástí sportovního objektu je kromě bazénů, v nichž získají zázemí dva plavecké kluby i veřejnost, také wellness. Lidé mají k dipozici například saunu, vířivku nebo relaxační zóny. Navíc si zaplavou za každého počasí, jelikož areál venkovní plovárny je propojený s novou stavbou, která patří mezi největší investice města. Celkově se vyšplhala cena na 350 milionů korun i s DPH. 

O výstavbě sportoviště rozhodlo ještě bývalé zastupitelstvo Znojma v čele se starostou Jakubem Malačkou (Naše Znojmo). Na záměr si vzala radnice tehdy úvěr v bance na 275 milionů korun. Splácet peníze bude dvacet let. S náklady nakonec pomohl úřadu také stát dotací ve výši 90 milionů korun z Národní sportovní agentury nebo Jihomoravský kraj, jenž přidal 10 milionů korun. Samotná stavba pak trvala dva roky. Pro veřejnost se prostory otevřou v úterý. 

Na Znojmo padá nostalgie. Končí bazén, kde vyrostli olympionici a topili se vojáci

Vlna nostalgie a historických momentů vyplula na povrch ve Znojmě, kde končí první a doposud jediný krytý bazén ve městě. V dosluhujících městských lázních se naučila plavat většina místních, vojáků i olympioniků. Město nyní řeší, co se stavbou...

Dospělý zaplatí za 1 hodinu v bazénech 100 korun, zlevněné vstupné pro děti, studenty a seniory vyjde na 80 korun. Wellness na 2 hodiny (bez ceremoniální sauny) bude stát dospělého 330 korun, zlevněné 270 korun. Rodiny pak mají nárok na výhodnější rodinné vstupné. Levnější vstupné budou mít abonenti, držitelé předplatitelských karet. Ty lze využít i na dalších znojemských sportovištích. Otevřeno bude denně od pondělí do neděle,“ uvedl mluvčí znojemské radnice Pavel Kovařík.

Staré lázně se řeší

S otevřením nového objektu vyvstala rovněž otázka, co bude se starými lázněmi, které nefungují od konce června. Radnice vede ohledně budoucnosti budovy jednání. „Řešili jsme i návrh, abychom zachovali lázně v původní podobě. Jako pravděpodobnější se nám ale v tuto chvíli jeví spíše varianta, že by objekt fungoval jako víceúčelové sportoviště,“ dodala Solařová.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Znojmo, Plavání, Investice, Bazén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo se chlubí. Otevřelo nejmodernější plovárnu na jižní Moravě  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.