Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Znojmo padá nostalgie. Končí bazén, kde vyrostli olympionici a topili se vojáci

Vlna nostalgie a historických momentů vyplula na povrch ve Znojmě, kde končí první a doposud jediný krytý bazén ve městě. V dosluhujících městských lázních se naučila plavat většina místních, vojáků i olympioniků. Město nyní řeší, co se stavbou udělá.

Lidé ve Znojmě jsou na plovárnu na náměstí Svobody náležitě hrdí. Aby také ne. Většina místních z regionu vděčí prvnímu krytému bazénu ve městě za to, že umí plavat. Ve sportovišti s pětadvacet metrů dlouhou dráhou navíc vyrostlo několik olympioniků v čele s Květoslavem Svobodou nebo Michalem Rubáčkem. Pamětníci, kteří se sešli k derniéře bazénu, nostalgicky vzpomínají, jak sportovci z jihomoravského města i přes skromné zázemí poráželi špičkové plavecké kluby nebo jak se ve vodě topili vojáci kroutící si povinnou vojenskou službu. Velká část z nich totiž neuměla za minulého režimu plavat. 

„Po výstavbě lázní byla tehdy mezi místními velká poptávka. Jednalo se tehdy o první krytý bazén ve Znojmě. Vyrostla tu spousta skvělých plavců a byl důležitý i pro školy. Učit se sem jezdily nejen děti ze znojemských škol, ale také z okolí, které se tady naučily plavat,“ popsala Vladimíra Durajková, ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě.

Budová městských lázní stojí ve Znojmě od šedesátých let minulého století. Foto: Michal Šťastný

Objekt zůstane, tvrdí město

Krytý objekt, který funguje od roku 1965, ale končí. Poslední návštěvníci, jimiž budou děti, vejdou do areálu 23. června. Definitivně tak napíšou tečku za dlouhou historií. Město nyní řeší, co s dosluhující nemovitostí dál. 

Máme na stole více variant. Například zachovat lázně v nynější podobě a opravit je. Velká poptávka je i ze strany sportovních klubů, které by chtěly vybudovat v místě gymnastický sál, nebo základních uměleckých škol. Zásadní myšlenkou pro nás je, že lázně budou i nadále sloužit lidem,“ řekla Drbně starostka Znojma Ivana Solařová (ANO), podle níž k chystané proměně dojde v následujících třech letech. 

Město očekává, že po uzavření budovy začnou do objektu proudit návštěvníci na komentované prohlídky. Poté se vrhnou na bazén dělníci a odborníci, kteří zpracují detailní zprávu o technickém stavu nemovitosti. Následně se očekává, že na radnici padne verdikt o dalším osudu. „Počítáme s tím, že budeme vést debatu s lidmi, kterým představíme konkrétní návrhy,“ nastínila šéfka znojemské radnice.

Úvěr a obří dotace. Znojmo staví nový bazén

Předčasný dárek k Vánocům dostalo Znojmo od Národní sportovní agentury (NSA), která městu přiřkla 90 milionovou dotaci na stavbu nového krytého bazénu, jenž dělníci staví od léta v těsné blízkosti Louckého kláštera. Díky finanční injekci státu...

Vzniká nový bazén 

Znojemští milovníci vodních radovánek ale nepřijdou zkrátka. Město po uzavření lázní přesune provoz do nového bazénu, který aktuálně vzniká nedaleko Louckého kláštera u tamějšího koupaliště. Stavba za bezmála 300 milionů korun, čímž se řadí k největším městským investicím v historii, se veřejnosti otevře o letních prázdninách. Očekává se, že bazén následně získá kolaudaci, aby mohl přivítat školáky v novém školním roce. 

Plánovaná podoba nového bazénu Louka. Foto: Město Znojmo

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Znojmo, Lázně, Bazén, Louka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Znojmo padá nostalgie. Končí bazén, kde vyrostli olympionici a topili se vojáci  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.