Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Znojmo povede čtyři roky žena z ANO. K ruce má SPD a Znojmáky

Znojmo se v úterý probudilo do nové politické éry. Noví zastupitelé zvolili do čela města Ivanu Solařovou (ANO), která utvořila koalici s SPD a Znojmáky. Ustavující zastupitelstvo se neobešlo bez emocí. Na šéfku radnice se valí kritika z opozičních řad kvůli spolupráci s okamurovci i chybějícímu programovému prohlášení.

V čele Znojma poprvé v historii stala žena. Řetěz starosty na sebe navlékla Ivana Solařová. Jednapadesátiletá politička, jež třicet let podnikala ve strojírenství, získala díky hlasům voličů nejlepší výchozí pozici. Hnutí ANO komunální volby ve městě přesvědčivě vyhrálo se ziskem téměř 28 procent hlasů. Následně si novopečená starostka rychle plácla s SPD a Znojmáky, což zaručuje těsnou většinu. Spolupráci dalo definitní zelenou pondělní zastupitelstvo. 

Úřad přebíráme v nelehké době a máme před sebou řadu úkolů. Nové vedení města nebude mít ani těch pověstných sto dnů hájení. Od prvního dne musíme pracovat naplno. Pevně věřím ve spolupráci s vámi všemi napříč zastupitelským spektrem. Na nějaké politikaření teď opravdu není čas,“ řekla Solařová. 

Devítičlennou radu města doplnili vedle starosty a místostarostů. David Štolpa (ANO),  Radomír Kaman (ANO), Oldřich Staněk (ANO), Růžena Šalamonová (SPD a nezávislé osobnosti) a Bert Bartas (Znojmáci).

SPD vadí

Hnutí ANO nejednalo o spolupráci s druhým v cíli, jimž bylo hnutí někdejšího starosty Jakuba Malačka z Naše Znojmo. Rozhodnutí vzbudilo u části veřejnosti i politiků kritiku. Důvodem byl fakt, že ke spolupráci vyzvala Solařová SPD. Kvůli přítomnosti okamurovců v radě města opustil klub ANO Jan Šťastník a zůstal nezařazeným zastupitelem. Kvůli témuž se vzdali zastupitelského mandátu za Znojmáky učitelé Jiří Padalík, posléze první náhradník Bruno Kotrnetz a v zastupitelstvu tak zasedl až druhý náhradník Bert Bartas.

Nová koalice se také po volbách v médiích vymezila vůči bývalému vedení i vůči Šťastníkovi. ANO postup politika označilo za podraz, hovořilo o něm jako o trojském koni a o tom, že zradil voliče. Krátce před volbami také z kandidátky ANO odešli dva kandidáti. Hnutí uvedlo, že je důvodné podezření, že byli zastrašováni, někdo jim vyhrožoval a činil na ně nátlak. ANO také členy dosluhující koalice osočilo z toho, že po volbách začali „nakupovat“ zvolené zastupitele z nové koalice.

Chybí vám program, hlásí exstarosta

Nejen ale kvůli zapojení okamurovců do věcí veřejných se staví k novému vedení města kriticky bývalý starosta Malačka. Poukázal na to, že nová koalice nepředstavila program. „V současné době zastupitelé a ani občané Znojma netuší, co bude nové vedení prosazovat, kam bude chtít město posunout. Jediné, co jsme se na zastupitelstvu dozvěděli, je to, kdo bude mít jakou funkci. Beru to jako první přešlap této koalice. Požádal jsem na Zastupitelstvu, aby své programové prohlášení zveřejnili. Lepší je alespoň pozdě, než vůbec,“ dodal Malačka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, ANO, SPD, Solařová, Komunál, volby, ANO 2011, koalice, radnice, Oldřich Staněk, David Štolpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo povede čtyři roky žena z ANO. K ruce má SPD a Znojmáky  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.