Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Znojmo upletlo bič na potížisty v ulicích, strážníci jim zabaví alkohol. Brno o tom neuvažuje

, aktualizováno 10. května 2022, 14:50

Ve znojemských ulicích chceme pořádek, hlásí vedení jihomoravské města. Dopomoci k tomu má nově schválená vyhláška, která umožňuje městské policii zabavovat lidem alkohol. Radnice si od opatření slibuje, že sebraná lahvinka zabolí potížisty daleko více než pokuty. V Brně o podobné novince neuvažují.

První krabičáky, pivní plechovky či lahvinky s tvrdým alkoholem zabavují strážci znojemského zákona od minulého týdne. Hlídky vyráží do oblastí, kde si posvěcují na konzumenty alkoholu ve veřejném prostranství, kteří nerespektují obecnou vyhláška. Předpis zakazuje lidem popíjet v některých lokalitách, na což dohlíží právě městská policie. Nyní dostali strážníci do rukou nový nástroj, jak bojovat proti problémovým lidem. 

Vnímáme tento krok velmi pozitivně. Na některé delikventy pokuty nezabírají a odejmutí alkoholu pro ně bude větší postih než samotná pokuta,“ popsal Petr Hladký, ředitel Městské policie Znojmo.

Podle znojemského starosty Jakuba Malačky (nez.) se má novou vyhláškou docílit zlepšení pořádku v ulicích. Omezit se má například znečišťování veřejného prostranství, rušení nočního klidu či obtěžování okolí. První výsledky přinesl uplynulý týden, když strážníci načapali dlouhodobě nenapravitelnou ženu, která popíjela z petky víno a narušovala veřejný pořádek. Nyní ve Znojmě doufají, že pokazí zábavu i dalším. 

Strážníci městské policie v rámci svého zákonného oprávnění mohou a budou zabavovat alkohol osobám porušujícím městskou vyhlášku, pokud to vyhodnotí za důvodné,“ sdělil šéf znojemské radnice.

Vedení radnice hodlá opatření využívat i nadále, byť se jedná o administrativně náročný proces. „S tímto procesem je spojeno mnoho administrativy. Proto aktuálně zpracováváme vnitřní metodiku, která postup ujednotí. Ve věci spolupracujeme s odborem přestupků Městského úřadu Znojmo i s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Důvodem je to, že po uložení správního trestu se vlastníkem odejmutého alkoholu stává stát. Věc je následně předána Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ dodal Hladký.

Stálo by to peníze, zní z Brna

Zatímco Znojemští si od novinky hodně slibují, v Brně jsou k nástroji skeptičtější. Podle brněnských strážníků by se s kompetencí strážcům zákona zvýšily provozní náklady. Například na skladování nápojů a jejich předávání úřadům. „Je třeba brát v potaz, že strážník musí mít v takovém případě jistotu, že se jedná o alkohol. Vynaložené úsilí by výrazně převyšovalo efekt takové činnosti s ohledem na to, že podle aktuálně platných zákonů je dosažení dlouhodobější nápravy u osob bez domova s využitím současných trestů velmi výjimečné,“ řekl Drbně mluvčí Městské policie Brno Pavel Šoba.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Město Znojmo

Štítky Znojmo, alkohol, Strážníci, Vyhláška, Brno, obecní policie, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo upletlo bič na potížisty v ulicích, strážníci jim zabaví alkohol. Brno o tom neuvažuje  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.