Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Znojemský klášter čekají další opravy. Památka dostane nová okna

Loucký klášter ve Znojmě, který ve své době dosahoval evropského významu, se dočkal už osmé etapy výměny oken. Jednu z největších městských dominant založenou přemyslovským knížetem Konrádem Otou ozdobí po dohodě s památkáři okna v barvě slonové kosti.

Znojemští radní schválili další etapu výměny oken v Louckém klášteře. Renovace se týká takzvané prelatury, jež dříve sloužila jako obydlí představeného kláštera. Repase šestadvaceti oken je součástí již osmé etapy obnovy jedné z největších znojemských dominant, která se nachází v městké části Louka.

„Od roku 2016 se podařilo vyměnit už přes dvě stovky oken a s obnovou chceme pokračovat i nadále,“ sdělil znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD). V areálu Louckého kláštera, který se před pěti lety stal národní kulturní památkou, se v minulosti pracovalo nejen na obnově oken, ale zrekostruovala se například i bývalá jízdárna nebo konírna.

Premonstrátský klášter vznikl ve dvanáctém století, a přestože nikdy nebyl dostavěn, jedná se o významný evropský klášter a jeden z největších kláštěrů v České republice. I proto jakýmkoliv úpravám předchází jednání s představiteli památkové péče, aby proces nenarušil historickou podobu místa. Klášter, který je jedním z nejcennějších dokladů pozdně barokního umění na Moravě, budou zdobit kastlová okna v odstínu matné slonové kosti, jež jsou vyrobená z modřínového dřeva a otevírají se dovnitř.

Náklady na výměnu oken v osmé etapě činí 2,1 milionu korun a město se na projekt pokusí získat dotaci od ministerstva kultury. „Snažíme se na opravy hledat vhodné dotační prostředky. Díky těm se nám každý rok daří nejen obnovovat okna, ale taky jsme například proměnili část areálu, takzvanou starou školu, ve společenské a vzdělávací centrum,“ vysvětlil Malačka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Brněnská Drbna

Štítky Znojmo, klášter, rekonstrukce, okna, památky, okno, Konrád II. Český, Loucký klášter, ČSSD, Louka, Ministerstvo kultury České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemský klášter čekají další opravy. Památka dostane nová okna  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.