Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě chystají ojedinělý projekt. Vzniknou haly pro deset tisíc prasat

Dvě nové haly pro chov až 10 000 prasat se chystá stavět Zemědělská společnost Petřín ze Znojemska u obce Štítary. V době, kdy je chov prasat v Česku dlouhodobě na hranici rentability a za situace rostoucích cen energií se stává ještě problematičtější, jde o poměrně ojedinělý záměr. Firma, která je součástí zemědělského holdingu Rhea Holding, ke stavbě hodlá využít někdejší areál pro chov dojnic, který svému původnímu účelu již neslouží.

Podnik (dříve pod názvem Zemos Lesná) by chtěl stavět už v příštím roce a mít hotovo v roce 2023. Záleží však na tom, kdy dostane stavební povolení, zatím se v areálu skladuje obilí, lodě a další materiál. Už nyní holding, jehož součástí je 15 převážně zemědělských podniků, chová 1 200 prasnic a ročně vyprodukuje 3 500 tun vepřového. Dříve se západně od Štítar chovalo tolik dojnic a telat, že to odpovídalo 600 dobytčím jednotkám (jedna jednotka odpovídá 500 kilogramům živé váhy). Plánovaných 10 000 prasat odpovídá 1 400 dobytčích jednotek. Podle dokumentu má společnost i vlastní produkci selat, takže je nebude muset dovážet.

Zemědělský holding patří k největším majitelům zemědělské půdy, hospodaří na 21 000 hektarech nejen na jižní Moravě, ale také v jižních Čechách a na jižním Slovensku. Chová také 2 250 dojnic a ročně dodává 20,5 milionu litrů mléka a 700 tun hovězího masa. Chová i kuřata a roční produkce masa je 8 500 tun. Dále vlastní 300 hektarů lesů a vykonává myslivost na 12 000 hektarech.

Chovy prasat i přes některé nové projekty na jižní Moravě setrvale klesají. Mnohým zemědělcům už se v minulosti nevyplácely, takže je zrušili. V minulém týdnu zveřejnil Český statistický úřad čerstvá data a z nich vyplývá, že při srovnání výsledků za první tři čtvrtletí se produkce masa za deset let propadla na jižní Moravě o třetinu na necelých 20 000 tun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto tomwieden/Pixabay.com

Štítky ČR, chov, stavby, prasata, firmy, Zemědělská společnost Petřín, Jihomoravský kraj, Štítary, Zemědělská společnost PETŘÍN s.r.o., Česko, okres Znojmo, Lesná, Český statistický úřad, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Dvořák

To za komunismu bylo v každém druhém JZD co jste zase objevily , nebyly jste náhodou v USA ?

Neděle, 14. listopadu 2021, 17:03Odpovědět

Jan Opis

Ono to vypadá pěkně ale, firma ne to určitě dostane dotace jak ze státu tak z eu a pak tam přiveze a zaměstná ukrajince nebo rumuny protože tam budou tak nízké platy jak všude v zemědělství.

Neděle, 14. listopadu 2021, 06:21Odpovědět

Pavel Kozelský

Takových projektů fungovaly do poloviny 90 let ze socialismu desítky a úspěšně. Než je privatizace zabila.

Sobota, 13. listopadu 2021, 18:45Odpovědět

Na jižní Moravě chystají ojedinělý projekt. Vzniknou haly pro deset tisíc prasat  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.