Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vyškov chystá opravu zámku. V památce uctí armádu a postaví v ní výtah

Vyškov připravuje rekonstrukci Nového zámku, jejíž součástí bude muzejní expozice moderní armády i obnova zchátralého barokního sálu. Přestavbu zastupitelé města odsouhlasili před třemi lety, nyní dávají dohromady potřebnou dokumentaci, aby mohly práce odstartovat. Památka dostane novou fasádu i stropy, uvnitř přibude také výtah.

Hlavním cílem rekonstrukce z většiny nevyužívaného vyškovského zámku je vznik nové interaktivní expozice moderní armády, kterou si návštěvníci zámku prohlédnou ve dvou podlažích. Konkrétní plány, jak bude muzeum vypadat, obdrží vedení města na podzim. Téma výstavy i konkrétní sbírkové předměty jsou tedy zatím nejasné.

Kromě muzea chce město opravit také barokní sál, který v budoucnu plánuje využívat k nejrůznějším kulturním akcím. „Na jižní straně v současnosti plánujme pouze vytvoření únikového schodiště, tak abychom mohli sál využívat co nejdřív. Teprve v dalších fázích by mohlo druhé zázemí sálu vyrůst i na jižní straně, jak je to zakresleno v projektu,“ vysvětlil referent pro památkovou péči Petr Bařinka.

Součástí přestavby zámku bude také oprava vnější fasády a omítek, výměna některých stropů, rekonstrukce vnitřních prostor s narušenou statikou a obnova zámecké zahrady. Novinkou bude i přístavba výtahu a foyer v severní části zámku. „Jako první krok před celkovou rekonstrukcí plánujeme vybudovat nový odvodňovací systém včetně retenční nádrže,“ dodal.

Náklady na přestavbu památky se podle odhadů vyšplhají na sto šedesát milionů korun. „O peníze budeme žádat u evropského dotačního programu. Základní podmínkou získání financí je stavební povolení a pořízení dokumentace pro provedení stavby,“ uzavřel. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Nový zámek, Rekonstrukce, Vyškov, Muzejní expozice, Obnova barokního sálu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Chátrání je přesný popis cca osmdesáti let pod vedením mafie. O tom píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Neděle, 8. října 2023, 11:44Odpovědět

Vyškov chystá opravu zámku. V památce uctí armádu a postaví v ní výtah  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.