Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve Vyškově vybudovali nové cesty v zámecké zahradě. Původní zničili cyklisté

S novými mlatovými chodníky se vytasil Vyškov, jenž cesty vybudoval v památkově chráněné zámecké zahradě. Původní povrch totiž zničili cyklisté, kteří přitom mají v areálu zákaz jízdy. Město navíc očekává, že zahradu v příštích letech kompletně upraví.

Mlatové cesty nahradily ve vyškovské zámecké zahradě minerální beton mezi zámeckou lodžií a vstupem od Muzea Vyškovska. Směs přírodního kameniva přivezla stavební firma z Opatovického kamenolomu, následně jej zarovnala a zhutnila do stávající podoby. „Na zhutněný povrch a lepší pohyb po něm máme zatím pozitivní ohlasy Vyškovanů. Je ale potřeba zdůraznit, že se jednalo o opravu. Zároveň čekáme, jak se bude povrch ‚chovat‘ při změnách počasí,“ řekl vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL). Doplnil také, že opravy čekají i další chodníky v zahradě.

S mlatovými cestami, skládajícími se z několika vrstev kamení a hlíny, jsou v současné době k vidění převážně jen v zámeckých prostorách a zahradách. Vhodné jsou díky nízké prašnosti a dobré propustnosti vody. Podle místostarosty jsou jedním problémů poškozených cest cyklisté, kteří jízdou na kole povrch i tamšjí trávníky ničí. „Chápu, že to může být nepohodlné, ale kolo mají po zahradě vést. Mlatové cesty nejsou určené na jízdu na kole, pneumatiky narušují jejich povrch,“ vysvětlil Celý.

Zahradu čeká rekonstrukce ve čtyřech etapách. Začátek první etapy oprav je předpokládaný na rok 2024. „Radnice v budoucnu počítá s rekonstrukcí zámecké zahrady v plném rozsahu, navazovala by na již pořízený Generel obnovy Nového zámku včetně obnovy barokního sálu," informoval mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí. Kromě zahrady je připraven plán rekonstrukcí zámku a výstaveb několika dalších prostor.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky oprava, zámecký park, zahrada, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově vybudovali nové cesty v zámecké zahradě. Původní zničili cyklisté  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.