Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Městům se líbí třídění zbytků z kuchyně. Z jídla vyrábí elektřinu

O zpracování kuchyňského odpadu se v posledních měsících snaží jihomoravská města. Místo aby potraviny končily na skládkách, putují do bioplynové stanice. Zbytky se tak promění v užitečnou elektrickou energii či zemědělské hnojivo. Projekt si zatím chválí Vyškov i blízké Bučovice.

Kromě plastu, skla či papíru si Jihomoravané zvykají také na třídění kuchyňského odpadu. Například ve Vyškově začaly domácnosti separovat nespotřebované jídlo letos na jaře. Potraviny vhazují do speciálních košíků s kompostovatelnými sáčky, které jednou za několik dní odnesou do speciální sběrné popelnice.

Zbytky z kuchyně nepatří podle odborníků do směsného odpadu. I přesto je běžné, že tvoří jeho velkou část. „Podle analýz zabírá bioodpad až třicet procent celkového množství vyprodukovaného komunálního odpadu, z čehož dvě třetiny tvoří právě zbytky z kuchyní. Zároveň roste tlak na třídění, takže doufáme, že tento krok pomůže,“ vysvětlil již při startu projektu místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Elektřina z nesnězené večeře. Vyškov třídí kuchyňské zbytky a vyrábí z nich energie

Papír, plast, sklo, bioodpad, elektroodpad, oleje a nyní také zbytky z kuchyně. Obyvatelé Vyškova se seznamují s novým systémem třídění. Dvě stovky domácností začaly separovat nespotřebované jídlo, které se využije na výrobu elektrické energie a...

Podle statistik vyprodukuje jeden člověk v Bučovicích 336 kilo odpadu za rok, ve Vyškově jde o 176 kilo. Aby města splnila limity stanovené zákonem, nesmí množství v roce 2022 přesáhnout 190 kilo. „Pokud se nic nezmění, Bučovice zvýšené náklady neminou," uvedla akciovka Respono, jež na Vyškovsku provozuje skládku odpadu.

Třídění kuchyňského odpadu ale zatím přineslo pozitivní výsledky. „Ve Vyškově 400 domácností vytřídilo během prvních pěti měsíců trvání projektu téměř šest tun kuchyňských odpadů, v Bučovicích pak 220 domácností vytřídilo přes tři tuny odpadů," informoval za společnost JRK, která se věnuje odpadovému hospodářství, mluvčí Filip Poštulka.

Nespotřebované potraviny, jež zahrnují syrové maso, zbytky hotových jídel, kávovou sedlinu či skořápky, vyváží firma jednou týdně do bioplynové stanice. Tam se odpad přemění na elektrickou energii a teplo. Co vyhnije, pak poslouží jako hnojivo zemědělské půdy. Právě do stanice na Vyškovsku budou popeláři vozit i zbytky z Slavkova u Brna a Ivanovic, kde se projekt rovněž rozjíždí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov

Štítky odpad, popelnice, potraviny, jídlo, kuchyně, biologicky rozložitelný odpad, Vyškov, Bučovice, Roman Celý, KDU-ČSL, okres Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městům se líbí třídění zbytků z kuchyně. Z jídla vyrábí elektřinu  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.