Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský hrdina. Maturant Lukáš odrodil na ulici dítě

Jižní Morava má svého nového hrdinu, osmnáctiletého Lukáše Procházku. Středoškolský student pomohl ženě v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku, která náhle přímo na ulici začala rodit. Maturant neváhal, přispěchal jako první na pomoc a následně společně se záchranáři pomohl přivést na svět zdravé dítě.

Na podzimní noc Lukáš nikdy nezapomene. Byl doma, kde si už v pozdních nočních hodinách užíval zaslouženého odpočinku. Poklidný spánek ale náhle narušil křik z ulice, odkud se ozývalo volání o pomoc. Mladík studující obor zdravotnický asistent na Gymnáziu a Střední odborné škole zdravotnické a ekonomické Vyškov na nic nečekal, oblékl se a rychle spěchal na pomoc. 

Vyběhl jsem na ulici, na které jsem našel ženu, která potřebovala nejen zavolat záchrannou službu, ale také pomoc při porodu. Udělalo se jí špatně a s přítelem si mysleli, že jí procházka a čerstvý vzduch pomůžou. Opak byl pravdou, nakonec šlo o překotný porod,“ popsal Lukáš Procházka, jenž byl v inkriminovaný okamžik na místě ještě s přítelem rodičky.

I když mladý muž z Vyškovska studuje zdravotnickou školu, teoretické znalosti zatím nemusel využít v praxi. První pomoc sice absolvoval v prváku a se spolužáky se účastnil školního kola soutěže družstev, stále se ale jednalo o pouhá cvičení. O to cennější je, že v kritické chvíli, kterou byl neplánovaný porod, obstál student na výbornou.

U komplikovaného porodu, který byl navíc předčasný, jsem podle pokynů dispečerky zdravotnické záchranné služby asistoval až do příjezdu profesionálů, kteří si už převzali zrovna narozené dítě. Byl to chlapec, dostal jméno Michal,“ řekl mladý zachránce, jenž si nyní užívá zaslouženou pozornost nejen ve třídě, kterou tvoří výhradně dívky.

Takzvaný překotný porod se vyznačuje tím, že doba od odchodu plodové vody do narození miminka nepočítá na hodiny, ale na desítky minut. Skýtá proto hned několik nebezpečí jak pro dítě, tak i pro matku. V tomto případě byl navíc zákrok o to zapeklitější, že porod se uskutečnil koncem pánevním – dítě se narodí nejprve zadní částí namísto hlavy. Aby toho nebylo málo, hlavičku měl chlapec omotanou pupeční šňůrou. Vše ale nakonec dobře dopadlo i díky přítomným záchranářům, kteří jsou na podobné situace trénovaní.

„Dá se říct, že v průběhu jednoho měsíce vyjíždíme k několika desítkám porodů v rámci Jihomoravského kraje. Většinou jde o tzv. porody překotné, tedy rodička má v plánu přivést dítě na svět v porodnici, ale k porodu dojde nečekaně a je potřeba naše pomoc,“ sdělila Drbně už dříve mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Barbora Drozdová, Město Vyškov

Štítky Ivanovice na Hané, Záchranáři, porod, Překotný, Záchrana, Jihomoravský kraj, Lukáš Procházka, okres Vyškov, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský hrdina. Maturant Lukáš odrodil na ulici dítě  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.