Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nový domov pro rostliny a živočichy, ve Vyškově vznikne mokřadní biotop

, aktualizováno 24. března 2021, 13:30

Ve Vyškově u Lulečského potoka vznikne zhruba hektarový mokřad. Pomůže zadržovat vodu v půdě a stane se domovem pro nejrůznější živočichy a rostliny. Město na záměr získalo téměř tří milionovou dotaci.

O vybudování přídodního biotopu v místě zvaném Padělky se uvažovalo v okresním městě již dříve. Nyní se zdá, že nápadu už nic nebrání. „Chystanými kroky posílíme přirozené funkce krajiny, protože právě tato oblast je neobhospodařovatelná kvůli zamokření půdy,“ řekl vyškovský místostarosta Josef Kachlík (STAN).

Lákadlo pro výletníky

Představitelé Vyškova chtějí stavbou reagovat na sucho a nedostatek půdní vody z minulých let. Po levé straně Lulečského potoka vzniknou tůně a po druhé straně mokřad. Jedná se o sezonně nebo trvale podmáčenou zatopenou plochu, která pomáhá zadržovat podzemní vodu a vytvoří se vhodné prostředí pro mokřadní živočichy a rostliny. Celková výměra pozemků je 35.000 metrů čtverečných, u přírodní atrakce navíc vzniknou lavičky, hráze a mostky, aby tam mohli Vyškované vyrazit na procházky. 

Aby se živočichům v mokřadu dařilo, je třeba u něj nechávat dřevo a kmeny nebo hromádky kamení. „Plazy a obojživelníci se do kmenů schovávají, ptáci využívají hromady klestí jako hnízdiště,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek k investici, na níž radnice získala téměř třímilionovou dotaci z Operačního programu životního prostředí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alexandr Novák

Štítky biotop, mokřad, Vyškov, Investice, živočichové, rostliny, Josef Kachlík, Starostové a nezávislí, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový domov pro rostliny a živočichy, ve Vyškově vznikne mokřadní biotop  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.