Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Komunistický Vyškov? Některým lidem se stýská po starých časech, pohrdají demokracií a 'havloidy'

Za komunistů se nám žilo dobře, hájí někteří Vyškované zločinný režim.

Třicet let uplynulo od sametové revoluce. Významné výročí přirozeně připomínají média. Díky mnohým článkům lidé na internetu čile, často bouřlivě, diskutují. Také ti Vyškované, kteří na bývalý režim vzpomínají v dobrém. „Naše rodina se neměla za komunistů špatně. Ta doba měla něco do sebe,” napsala například mladá žena. „Dnes je k mání všechno, potřebuji ale nutně parmazán nebo mango?” přemítal jiný diskutující. A pozornosti neunikli ani sympatizanti prezidenta Václava Havla „Zase tu nějaký havloid rozdává rozumy,” poznamenal Vyškovan.

Rudá tvrz

Dosavadní demokratické volby hovoří jasně. Vyškov, stejně jako vyškovský okres, patří k místům, kde dnešní komunistická strana dosahuje nejvyšších výsledků. A je jedno, zda jde o volby parlamentní nebo lokální. Například níže uvedená mapa srovnává podle okresů volby do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Čím tmavší, tím lepší komunistický výsledek.

zdroj: Wikipedia

Že je Vyškov dlouhodobě znám jako “rudý ostrov”, potvrdil politolog z Masarykovy univerzity Michal Pink. „Je jím proto, že zde sídlí armáda. Jde tedy o dědictví těch, kteří sloužili jako vojáci minulého režimu,” vysvětlil. Takové prostředí se pak podle něj projevuje i ve volebních výsledcích.

Dva tisíce dvacet čtyři

Vyhlídky komunistů jsou však špatné. „Sociolog Lukáš Linek předpověděl pokles pod pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny okolo roku 2024,” sdělil Pink s tím, že komunistický elektorát prostě “vymře”. Stále však současnou komunistickou stranu tvoří ti, kteří znevažují, či přímo popírají, zločiny napáchané v minulém režimu.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto aukro.cz

Štítky Vyškov, komunismus, Václav Havel, Sametová revoluce, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Masarykova univerzita, Poslanecká sněmovna ČR, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komunistický Vyškov? Některým lidem se stýská po starých časech, pohrdají demokracií a 'havloidy'  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.