Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ptákům u Hodonína pomáhají kozy a ovce. Spásají plevel v parku

Úspěch slaví ornitologové v ptačím parku na Hodonínsku. Areál, jenž ještě před čtyřmi lety připomínal rákosem zarostlou džungli, se proměnil v ptačí oázu. Zvířata, která v lokalitě spásají plevel, zajišťují příznivější podmínky i pro vzácné rostliny a další živočichy.

Kostelistka u Dubňan zbavila plevele pasoucí se zvířata, která udusala tamní jílovitou půdu, v níž záhy vyklíčily vzácné druhy rostlin. Semena v půdě čekala na svou příležitost po desetiletí, protože kvůli hutsému porostu zlatobýlu neměla dostatečný prostor. „Jde například o slanomilné rostliny, jako je kyprej yzopolistý, merlík slanomilný či řepeň durkoman,“ vysvětlil botanik Petr Hubatka.

Nehostinných porostů na více než devíti hektarech půdy se podařilo zbavit hlavně díky kozám a ovcím. S hubením plevele pomáhá také uherský stepní skot, jenž spase i mnohem vzrostlejší zeleň. Letos do parku na zkoušku přibyly také čtyři koně. „Budeme je tu mít několik měsíců a pak vyhodnotíme, jaký má jejich přítomnost efekt,“ přiblížil plány Gašpar Čamlík z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické (ČSO), jež park spravuje.

Plochy, které zvířata vypásla, jsou atraktivní pro ptáky. Ornitologové v parku zpozorovali už přes dvě stě druhů a přepokládají, že jejich počet ještě poroste. „Za potravou sem v sezóně pravidelně létají například volavky stříbřité. Pozorovali jsme také vodouše kropenaté a potěšili nás i dudci chocholatí,“ uvedl Ondřej Ryška z Jihomoravské pobočky ČSO. Dodal, že se v parku zdržuje i přes sto hus včetně housat.

Za potravou na Kosteliska pravidelně zalétá několik druhů volavek včetně volavky stříbřité. FOTO: Česká ornitologická společnost

Součástí zvelebování parku je také úprava terénu. Ornitologové vytváří nové tůně, vysazují vrby a strhávají na nevhodných místech travní drn. Z těchto změn významně těží také hmyz. „Oproti stavu před zahájením pastvy se zde počty druhů hmyzu ze všech skupin zmnohonásobily,” sdělil entomolog Ondřej Konvička. Početnou populaci má na Kosteliskách například motýl okáč ovsový, který je podle Mezinárodního svazu ochrany přírody zranitelný. Nové tůně osídlila i celá řada vodních druhů brouků včetně potápníků, vodomilů a vzácných nohatců.

První pozemky koupili ornitologové na hodonínsku v roce 2020 a po rozsáhlých úpravách se jim podařilo park otevřít. K vybudování je vyburcoval dramatický úbytek ptáků a mokřadů v lokalitě. Zpřetrhané vazby mezi lidmi a přírodou nyní chtějí obnovit. Ptačích parků je v Česku pět a ČSO plánuje do dvaceti let zajistit alespoň jeden funkční ptačí park v každém kraji.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ondřej Ryška/Česká ornitologická společnost

Štítky Hodonín, ornitologie, ptáci, koně, park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptákům u Hodonína pomáhají kozy a ovce. Spásají plevel v parku  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.