Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě připomíná historii pojízdné muzeum Legiovlak

Na kolejích ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku zastavila připomínka rané československé historie. Legiovlak, který je věrnou kopií souprav, v nichž žili legionáři, odkazuje na okolnosti vzniku samostatného státu i boj Čechů a Slováků po boku Spojenců ve druhé světové válce.

Jedenáctitisícové jihomoravské město je letošní dvaadvacátou zastávkou Legiovlaku, který se skládá ze čtrnácti zrekonstruovaných vagonů. „Letos to bude již osmý rok, co s naším pojízdným muzeem brázdíme koleje naší republiky, abychom připomenuli zásadní historické zásluhy československých legionářů na vzniku našeho státu,“ řekl k akci předseda Československé obce legionářské, která za projektem stojí, Pavel Budinský.

Vojenskými vlaky se mezi lety 1918 a 1920 přepravovali českoslovenští legionáři napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a při své cestě mnohdy čelili bojům s bolševiky. V ešalonu najdou zájemci vůz štábní, obrněný, zdravotní, ubytovací nebo například prodejní, a to s věrně rekonstruovaným vybavením. Společně s hmotnou připomínkou minulosti budou na návštěvníky až do neděle čekat také lidé ve stejnokrojích odkazujících na jednotky dobrovolnického zahraničního odboje.

Na pouť se Legiovlak vydává od roku 2015. Láká na několik stovek fotografií  mapujících historii legií a jejich úlohu na vzniku samostatného československého státu. Letos se muzeum na kolečkách, v němž se každou hodinu konají komentované prohlídky, dostane do pětatřiceti českých měst. Na jižní Moravě zamíří ještě do Tišnova a Mikulova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Legiovlak

Štítky legiovlak, historie, Československo, doprava, Jihomoravský kraj, muzeum, druhá světová válka, okres Hodonín, Veselí nad Moravou, Rusko, Transsibiřská magistrála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě připomíná historii pojízdné muzeum Legiovlak  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.