Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bez kvalitního ovoce dobrou slivovici neuděláte, říká mistryně moravských pálenek

Málokterý alkoholický nápoj se těší na Moravě tak výsostnému postavení jako slivovice. I přes to, že na pultech supermarketů najdou zákazníci desítky druhů destilovaných nápojů, mít kvalitní domácí pálenku a ještě k tomu z vlastního ovoce je stále k nezaplacení. Za vyhlášenou slivovicí či meruňkovicí už roky jezdí lidé na Brněnsko do obce Viničné Šumice, kde místní oblíbené palírně vládne pevnou rukou Marie Stejskalová.

Šestašedesátiletá Stejskalová ví o technologickém procesu pálení doslova první poslední. Aby také ne, výrobě ovocných pálenek se věnuje třicet let a za tu dobu potěšila tisíce zákazníků, k nimž patřil třeba i herec Bolek Polívka. Přitom dlouhé roky to vůbec nevypadalo, že profesní život zasvětí žena z Brněnska podnikání s alkoholem. Původně totiž pracovala na učilišti v nedalekém Rousínově, kde se starala třeba o to, aby učni měli v dílnách dostatek nářadí. Teprve po změně režimu přišla její chvíle. 

Kdysi jsem přivezla do Fruty hromadu ringlí. Jenže mi to ani nechtěli vzít. V tu chvíli mi došlo, že je daleko jednoduší dát ovoce do bečky a udělat z toho kvalitní pálenku. S manželem jsme proto začali budovat podnik na zahradě. Měla jsem plno sil, protože za socialismu se v práci nepracovalo, ale odpočívalo,“ popisuje s nadsázkou Stejskalová z pohodlí své židle, odkud pozoruje chod rodinného podniku Pálenice Šumice, jemuž v posledních třech letech oficiálně šéfuje její dcera Romana. 

Současná vedoucí palírny, Romana Pokorová dohlíží na proces pálení

Slivovici pít za pokojové teploty

Hlavním důvodem oblíbenosti šumických slivovic, meruňkovic či hruškovic, které získávají pravidelně nejvyšší možná ocenění na lokálních degustačních soutěžících, je podle jihomoravské mistryně především jejich kvalita a také roky zkušeností s oborem. 

Na výrobě ani technologiích se přes šedesát let nic nemění. Vše už za nás vymysleli předci. Klíčová zůstává kvalita ovoce, které musí být vyzrálé, a ne shnilé. Vždy tady říkáme zákazníkům, co byste sami nesnědli, nedávejte do bečky. Kvas totiž není odpad. Lidé jsou zvyklí naházet do sudu vše, co spadne na zem, což je špatně,“ popisuje recept na kvalitní pálenku Stejskalová, do jejíhož vyprávění rázem vstupuje současná vedoucí palírny, dcera Romana.

Je potřeba dodat, že maminka je na zákazníky přísná, takže je se špatným kvasem nebo shnilým ovocem hned vyhodí. Za ty roky jsou už lidé vycvičení,“ směje se dcera, jež se po chvíli společně s maminkou zamýšlí nad tím, jak se vlastně pozná dobrá slivovice. „Ideální je, když má okolo padesáti procent alkoholu. Slivovice nesmí být příliš silná, musí vás pohladit a cítit při pití kadlátka (švestky. pozn red.). Lidé dělají také chybu v tom, že ji pijí namraženou. Naopak pálenka se má podávat v pokojové teplotě, což zvýrazní chuť ovoce,“ shodují se. 

Pro dobrou pálenku je klíčové také znát přesné poměry 

Pálenky pořád táhnou, schází ale ovoce

Navzdory tomu, že se Stejskalová nachází v důchodovém věku, pověsit řemeslo na hřebík se rozhodně nechystá. Práce ji stále baví, stejně tak jako udržovat pravidelný kontakt se zákazníky, s nimiž si v palírně ráda popovídá nejen o novinkách ve vsi. O pálenky vyrobené z Viničných Šumic je navíc mezi lidmi stále poptávka. Radost dělá ženě, jež v minulosti s klidem zvládla absolvovat dlouhé štreky s náklaďákem a ráda lyžuje, i to, že o pálení se zajímají stále mladší ročníky. 

Slivovice se rozhodně pít nepřestane. Navíc v dnešní době, kdy každý řeší zdravou výživu a ekologické pěstování ovoce. Pokud si lidé nasbírají z vlastní zahrady ovoce, tak dostanu úplně stoprocentní bio produkt,“ říká Stejskalová, které má starosti snad jen z toho, že v posledních letech mizí z české a moravské krajiny ovocné stromy. 

Ovoce ubývá. Lidé na zahradě kácí jabloně i švestky kvůli bazénům či venkovním posezením. Nové domy, které se v současné době staví, tam jsou jen tůňky a břízy,“ mrzí podnikatelku, která doufá, že letošní sezona i přes nedostatek ovoce bude úspěšná.

Klíčovou pro skvělé ovocné pálenky je především kvalitní kvas

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Pálenky, slivovice, Podnikání, Výroba, alkohol, ovoce, pálenka, pálenice, Marie Stejskalová, nápoj, alkoholický nápoj, zahrada, Brněnsko, kvas, Viničné Šumice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Bez kvalitního ovoce dobrou slivovici neuděláte, říká mistryně moravských pálenek  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.