Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně a jeho okolí roste medvědí česnek. Kde si je možné chutnou bylinku volně natrhat?

Na jižní Moravě začala sezóna medvědího česneku. Lidé si mohou zelené listy koupit nebo si je nasbírat sami. Při lovu je však nutné se vyhýbat chráněným územím a respektovat pokyny ochránců přírody.

Oblíbená zelená bylinka roste po celém kraji. Někde se teprve klubou trsy zelených listů, jinde už jde trhat. Zvláště stinné svahy a lesy v okolí Brna jsou ideálním místem k trhání. Oblíbená místa se nachází například na brněnském Palackého vrchu nebo v okolí Lesné. Mimo moravskou metropoli se česneku daří třeba v lese v Tetčicích na Brněnsku nebo u Adamova na Blanensku. Ve velkém se objevuje také v přírodních rezervacích, kam by ale lidé neměli chodit. 

V chráněných oblastech netrhat

Příkladem území zakázaného sběru je brněnský Černovický hájek, kde každoročně policisté narazí na několik hříšníků. Česnek přitom roste i v okolí hájku, které už do přírodní rezervace nepatří a jeho sběr je tak legální. „Oblast vlastní Krajský úřad Jihomoravského kraje, ale pravidelně hlídaná není. Stává se však, že je na místo přivolána policie poté, co je dotyčná osoba přistižena při trhání česneku,” uvedl člen správní rady Nadace Veronica Vilém Jurek.

Chráněná oblast Moravského krasu sběrače láká také. Právě odtud strážci vyhání desítky trhačů každý rok. „Letos je česnek ještě malinký, ale za pár dní už zmobilizujeme hlídky a budeme místa obcházet,” řekl strážce Antonín Tůma.

Česnek na chleba i pesto 

Medvědí česnek najde využití v mnoha receptech. Nejlepší je ho sbírat před začátkem kvetení, protože má spoustu živin. „Chodíme na česnek každý rok před Velikonocemi. Rádi ho totiž přidáváme do velikonoční nádivky. Já si ho ale dávám ráda i na chleba s máslem,” uvedla jedna ze sběraček Pavla Nováková. Často se používá na pesto, salát nebo i sušený jako koření. Při honu může také dojít k záměně s listy konvalinky nebo ocúnu, přičemž obě zmíněné rostliny jsou pro člověka jedovaté. Bezpečně jde ale medvědí česnek odlišit podle výrazné vůně po klasickém česneku. 

Domácí pěstování se vyplatí

Kromě sběru ve zmíněných oblastech je medvědí česnek k prodeji v zahradnictvích. Rostlinky s cibulkami mohou lidé vysadit na své vlastní zahradě či do květináče na balkon. Česnek potřebuje stinné a vlhké stanoviště. Cibulky se sází na podzim, nebo již naklíčené na začátku jara. Ty jdou po pár týdnech rovnou sklízet.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky medvědí česnek, příroda, česnek, Brno, česnek medvědí, Jihomoravský kraj, bylinky, Velikonoce, Nadace Veronica, Lesné, Tetčice, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně a jeho okolí roste medvědí česnek. Kde si je možné chutnou bylinku volně natrhat?  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.