Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve vinném sklípku na Brněnsku zemřel muž. Při výrobě vína se otrávil oxidem uhličitým

Muž v Újezdě na Brněnsku se dnes přiotrávil ve vinném sklípku, na místě zemřel. Příčinou smrti byl nejspíš nedostatek kyslíku. Záchranáři na místě ošetřili ženu, která utrpěla akutní stresovou reakci. Na místě byl i záchranářský vrtulník, celé neštěstí vyšetřuje policie.

Hasiči ve sklípku měřením zjistili nedostatek kyslíku. Hasiči k události vyjížděli po 14:00. „Pomáhali jsme s resuscitací jedné osoby, bohužel nebyla úspěšná," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Záchranná služba na místo vyslala vrtulník, řekla mluvčí Michaela Bothová. Vrtulník však odletěl zpět prázdný, muže se zachránit nepodařilo. Ženu záchranáři podle Bothové ošetřili na místě.

Příčinu neštěstí vyšetřuje policie. „Na místě jsou kriminalisté, kteří zjišťují veškeré okolnosti toho případu," řekl mluvčí policie Pavel Šváb.

Tichý zabiják oxid uhličitý -  Oxid uhličitý (CO2) vzniká při kvašení vína, přeměnou cukrů na alkohol. Vznik oxidu uhličitého při druhotném kvašení vína se využívá při výrobě šumivých vín a sektů. Oxid uhličitý má na svědomí smrt mnoha vinařů ve sklepě. Je totiž bezbarvý, bez chuti a zápachu a velmi záludný. Ve vyšších koncentracích může způsobit ztrátu vědomí a smrt.  Oxid uhličitý je těžší než vzduch, největší koncentrace je vždy u podlahy. Pokud se ho někdo nadechne, většinou omdlí a bez pomoci dochází velmi rychle k úmrtí. Jako prevenci měli v době kvašení vína staří vinaři na podlaze ve sklepě vždy zapálenou svíčku, která při nebezpečném zvýšení koncentrace oxidu uhličitého zhasla. zdroj: znalecvina.cz

 

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj s využitím ČTK

Štítky smrt, vinný sklep, Brněnsko, otrava, oxid uhličitý, policie, víno, Jaroslav Mikoška, Pavel Šváb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vinném sklípku na Brněnsku zemřel muž. Při výrobě vína se otrávil oxidem uhličitým  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.