Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihomoravské lužní lesy budou chráněnou krajinnou oblastí

Jižní Morava dostane novou chráněnou krajinnou oblast (CHKO). Vznikne u soutoku Moravy a Dyje na Břeclavsku, kde se nachází největší komplex lužních lesů ve střední Evropě. Na ochraně území se domluvilo Ministerstvo životního prostředí s Jihomoravským krajem i starosty.

Podmáčené prostředí s vlhkomilnými bylinami, místo pro život ohrožených brouků nebo orla mořského. Starobylá krajina kolem soutoku dvou středoevropských řek se pyšní sítí meandrů, mokřadů, tůní a lužních lesů. Jak se o lokalitu, na které se silně podepisuje zemědělská činnost a lesní hospodaření, postarat, řešili v posledním roce politici i experti.

Současná vláda se totiž zavázala, že se Soutok stane národním parkem. Prvním krokem ale bude vyhlášení CHKO. Změna zajistí lepší přístup ke krajině, z níž jsou zatím chráněny jen malé plochy. Způsob ochrany oblasti na Břeclavsku se řeší desítky let a problematiku doprovázejí divoké debaty.

Podle krajských politiků je vyhlášení CHKO přijatelnou variantou pro všechny. „V minulosti zde byly vyhlášeny snad všechny možné kategorie mezinárodní ochrany. Ale z české strany nejvyšší statut ochrany chybí. Proto ustanovení CHKO beru jako zdravý kompromis, kterým splácíme dluh jihomoravské přírodě,“ řekl k rozhodnutí náměstek jihomoravského hejtmana pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Jednání o dalších formách ochrany pozemků, které patří Lesům České republiky, přijdou později. „Nyní je podstatné se shodnout a nezaseknout se na debatě, zda vznikne chráněná krajinná oblast, nebo národní park. Hlavní je území poskytnout celoplošnou ochranu,“ uvedl čekatel na křeslo ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CHKO Pálava

Štítky soutok, chráněná krajinná oblast, pálava, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské lužní lesy budou chráněnou krajinnou oblastí  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.