Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do babyboxu v Břeclavi někdo odložil čerstvě narozeného chlapečka

Do břeclavského babyboxu někdo v noci na dnešek odložil novorozeného chlapce. Váží 2200 gramů a měří 46 centimetrů. Chlapec je v pořádku, byl lehce podchlazený. Dostal jméno Pavel po doktorovi Pavlovi Vajčnerovi, který novorozence z babyboxu vyjmul. Jde o první dítě odložené v břeclavském babyboxu, který byl v tamní nemocnici zprovozněn koncem roku 2015.

Chlapec je 173. dítětem odloženým v babyboxu za 13 let fungování této sítě a jedenáctým odloženým letos. „První břeclavské děťátko z babyboxu se zcela jistě narodilo dnes časně ráno. Do babyboxu vstoupilo v 7:27 minut, zcela nahé, zabalené v bílém prostěradle, s pupečníkem ošetřeným sponkou do vlasů," uvedl Ludvík Hess, zakladatel sítě babyboxů.

Na Břeclavsku v minulosti několik vražd dětí

Mezi odloženými dětmi převládají holčičky, kterých už je 99. Myšlenka na babybox v Břeclavi vznikla poté, co se v únoru 2015 zjistilo, že matka v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku zavraždila tři svá novorozeňata. Stejný případ se přitom stal o dva roky dříve i v nedalekých Vlasaticích.

Posledním moravským městem bez babyboxu je podle Hesse Vsetín. Podle dohody se starostou Jiřím Růžičkou bude vsetínský babybox otevřen 27. září v Azylovém domě pro ženy a matky s dětmi.

První babybox byl v Česku zprovozněn v červnu 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Schránky jsou rovněž umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo uvidí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Babybox, Břeclav, pavel, Ludvík Hess, okres Břeclav, Jiří Růžička, Česko, Dolní Dunajovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu v Břeclavi někdo odložil čerstvě narozeného chlapečka  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.