Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silnice mezi Pavlovem a Věstonicemi je po čtyřech letech opět alespoň kyvadlově průjezdná

Po necelých čtyřech letech mohou řidiči ode dneška kyvadlově projet po silnici mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi na Břeclavsku. Uzavřená byla od podzimu roku 2014 kvůli sesunu svahu pod komunikací. Provoz bude zachovaný do 31. srpna, poté začnou dokončovací práce na zajištění svahu.

Kraj bude soutěžit zhotovitele prací a bude se s ním snažit domluvit, aby provoz částečně zachoval i po prázdninách. Náklady oprav přesáhnou 40 milionů. Komunikace třetí třídy se nachází v turistické oblasti Pálava a také u vodní nádrže Nové Mlýny. V Pavlově vznikl v minulých letech archeopark, tedy historické muzeum. Turisté i obyvatelé museli používat objížďky.

Osobní auta a veřejná autobusová doprava mohou ode dneška jezdit kyvadlově v obou směrech jedním jízdním pruhem. S úplným otevřením se počítá v závěru letošního roku po dokončení stabilizačních prací. Práce se prodloužily, neboť obec Dolní Věstonice několikrát u ministerstva životního prostředí neuspěla při žádosti o dotaci na sanaci svahu.

Protože se blížil konečný termín pro získání dotace, po jehož uplynutí by nebylo možné peníze na opravu získat, vložil se do situace Jihomoravský kraj a o dotaci požádal sám místo obce. Kraj je vlastníkem komunikace.

Radní kraje Petr Hýbler (ANO) uvedl, že kraj získal na sanaci svahu asi deset milionů korun z ministerstva. Dalších 15 milionů dá kraj, další peníze se vynaložily už v minulosti. V současnosti se zpracovává dokumentace pro stavební povolení. Potom bude veřejná soutěž na firmu, která práce provede. Zatím není jasné, zda bude možné místem projet i po prázdninách při dokončovacích pracích. Kraj o tom ale bude jednat s firmou, která soutěž vyhraje. Provoz chce zachovat.

Silnice je uzavřená od září roku 2014, kdy se pod ní sesunul svah a zasypal rybářskou oblast. Tehdy kraj řešil několik podobných případů, když sesuvy půdy zaznamenaly i obce Bulhary a Strachotín, kde byly v ohrožení i rodinné domy.

Foto MŽP | Zdroj ČTK

Štítky silnice, Věstonice, Pavlov, otevření, svah, Dolní Věstonice, okres Břeclav, dotace, Pavlovské vrchy, Nové Mlýny, Petr Hýbler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice mezi Pavlovem a Věstonicemi je po čtyřech letech opět alespoň kyvadlově průjezdná  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.