Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Do Blanska dorazili nevidomí z celého Česka. Jejich vodicí psi se v dovednostní soutěži utkali o játrové medaile

V Blansku se na konci dubna uskutečnil už dvanáctý ročník výkonnostní soutěže vodicích psů a jejich nevidomých majitelů. Cestu ve tmě hledalo pro své páníčky na dvě desítky vodicích psů, převážně flat coated retrívři, zlatí retrívři, němečtí ovčáci či královští pudlové. Ti nejzdatnější z nich si dokonce odnesli játrové medaile.

Zúčastnit se mohou úplně nevidomí i lidé se zbytky zraku

Soutěž vznikla už před dvaceti lety, poslední dva roky se konala střídavě v Blansku a v Boskovicích, kde byla v roce 2021 a v roce 2023. V roce 2021 byla kvůli koronavirovým restrikcím úplně zrušená.

„K této myšlence mě přivedla moje kamarádka Helena Hadlerová, která v té době ovdověla, a aby na vše stačila, pořídila si vodicího psa,“ uvedla Marie Reková z blanenské odbočky SONS. Hadlerová se tenkrát Rekové údajně svěřila, že je škoda, že se nevidomí lidé nestýkají a nemohou si tak sdělovat své poznatky.

„Slovo dalo slovo a vznikla soutěž vodicích psů, kterou ve spolupráci pořádají společnost Škola pro výcvik vodicích psů, spolek Vodicí pes a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých SONS ČR. Soutěže se účastní úplně nevidomí a ti, kteří mají zbytky zraku. Tím se rozumí, že rozeznají světlo a tmu. Tito lidé musí ovládat chůzi s bílou holí, “ doplnila Reková.

Hodnotí se vodicí schopnosti psa i jeho poslušnost

Průběh soutěže objasnil rozhodčí závodu Milan Dvořák,,Celá soutěž je rozdělena na tři etapy, z toho dvě etapy jsou ve frekvenci, kdy pejsek pracuje za normálního provozu ve městě, vyhledává dveře, schody, převádí přes vozovku tou nejkratší a nejbezpečnější cestou a vyhýbá se překážkám, reklamním předmětům i lidem. Pes také musí umět rozlišit levou a pravou stranu. Třetí část je poslušnost, ta se prověřuje v parku před radnicí,“ popsal Dvořák. Za každý cvik dvojice dostává body. 

Soutěžní trasa byla až do startu tajná. „Chtěli jsme, aby všichni měli stejné šance a nikdo si nemohl trasu nacvičit předem,“ řekl rozhodčí.

O vodicích psech

Pro práci vodicího psa se nejvíce cvičí zlatí retrívři, němečtí ovčáci, pudlové a také flat cout retrívr, který nelíná. Je tak vhodný i pro alergiky. „Lidé, co chtějí německého ovčáka jsou již zkušení a chtějí mít pocit bezpečí. Německý ovčák je vnímaný jako služební, policejní pes, který je ochrání,“ říká Dvořák. Nevidomým, co zatím zkušenosti se psem nemají, nejvíce doporučuje pudla a labradora.

Výcvik vodicího psa začíná ve dvou měsících jeho života, kdy odchází do rodiny pečovatelů, kteří ho naučí slušnému chování. V roce pes projde veterinární kontrolou, kde mu rentgenují klouby, oči a srdce. Pokud vše funguje jak má, je zařazen do výcviku, ale k tomu musí mít dobrou povahu, nesmí být agresivní ani bázlivý. Samotný výcvik trvá asi třičtvrtě roku. Do rodiny nevidomého odchází pes zhruba ve dvou letech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Renata Spotzová

Štítky Blansko, závody, psi, nevidomí, soutěž, medaile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Blanska dorazili nevidomí z celého Česka. Jejich vodicí psi se v dovednostní soutěži utkali o játrové medaile  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.