Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Cenu za nejvýznamnější tuzemský objev letos dostali jeskyňáři, kteří zkoumali Amatérské jeskyně

Cenu předsednictva České speleologické společnosti za loňský nejvýznamnější objev v Česku získali jeskyňáři za objevy v jeskyni Lipovecká ventarola, která je součástí Amatérské jeskyně jako nejrozsáhlejšího jeskynního systému v Česku. Cenu za objev českých speleologů v zahraničí získala Expedice Sokotra za objevy na stejnojmenném ostrově, řekl předseda České speleologické společnosti Jan Lenart.

Ceny se předávaly na setkání jeskyňářů Speleofórum ve Sloupu na Blanensku. O objevu v Lipovecké ventarole v Moravském krasu informovali jeskyňáři ze Základní organizace (ZO) Holštejnská loni v únoru. „Uspěli mezi dvěma nominacemi. Druhá nominace byla za objevy v Hrubém Jeseníku. Jeskyňáři v Lipovecké ventarole prodloužili svými objevy délku jeskyně zhruba o 900 metrů. Výzkum probíhal ve velmi náročných podmínkách v odlehlých partiích, kam je obtížné se dostat," popsal Lenart. Mimo jiné objevili velký dóm s krápníkovou výzdobou, jenž nazvali Jiná dimenze.

V zahraničních objevech byla konkurence vyšší, sešlo se deset nominací. „Čeští speleologové působí na řadě míst na světě a často i v zemích, které své jeskyňáře ani nemají. To je například v Číně či v Mexiku," řekl Lenart.

Cenu získali jeskyňáři z Českého krasu ze ZO Tetín z Expedice Sokotra. Jde o ostrov, který je součástí Jemenu a nachází se zhruba 300 kilometrů od nejvýchodnější výspy Afrického rohu, tedy Somálska. Od nejbližší jemenské pevniny je vzdálený zhruba 400 kilometrů. „Jedná se o tropický kras, kde objevujete jeskyně téměř v plavkách. Jeskyňáři zde objevili množství jeskyní, v některých jsou obří dómy. Největší objevený nazvali Taneční sál, na délku má 100 metrů a na výšku 30 metrů. To jsou prostory, jaké se v Česku najít nedají," popsal Lenart.

Speleofórum je výroční setkání členů České speleologické společnosti a dalších speleologů z ČR i zahraničí. Koná se jednou ročně v Moravském krasu a jeho hlavní náplní je prezentace výsledků činnosti dosažených v uplynulém roce a při dlouhodobých výzkumech. První ročník se uskutečnil v roce 1982 v Jedovnicích.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa jeskyní České republiky

Štítky Jihomoravský kraj, Blanensko, příroda, jeskyně, ocenění, objevy, Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Antonín

Kolik těch Amatérských jeskyní zkoumali, prosím? A mohl bych je všechny vidět? Zatím jsem byl jen v jedné.

Úterý, 23. dubna 2024, 19:07Odpovědět

Michal Hajek

Amatérská jeskyně je jen jedna autorko!

Pondělí, 22. dubna 2024, 15:01Odpovědět

Cenu za nejvýznamnější tuzemský objev letos dostali jeskyňáři, kteří zkoumali Amatérské jeskyně  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.