Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Amatérské jeskyni bydlí úhoř, překvapilo jihomoravské jeskyňáře

Velké překvapení čekalo na jihomoravskou skupinu speleologů, když se vydala na průzkum do Amatérské jeskyně v Moravském krasu. Při práci se vedle nich zcela znenadání zjevil v bahně úhoř, což je velká rarita, protože ryby v tamním jeskyním prostředí zpravidla nežijí.

Ryby se do Amatérské jeskyně dostávají jen vzácně, nejspíše za vysokých vodních stavů. I proto byli jeskyňáři nálezem, k němuž došlo ve Spojovací chodbě mezi Sloupskou a Bělovodskou větví Nové Amatérské jeskyně, překvapení. V blátě tam ležel na zemi poměrně apatický úhoř dlouhý asi 35 centimetrů.

Nalézt v Amatérské jeskyni obratlovce je velmi neobvyklé. Proto speleologové úhoře chvíli obdivovali a pak ho přenesli na aktivní tok potoka Bílá voda, kde byl vypuštěn. Ve vodě se ihned začal pohybovat a zmizel po proudu toku ve tmě jeskyně ve směru k Macoše,“ uvedl Antonín Tůma ze Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras (CHKO).

V Amatérské jeskyni žijí zpravidla jen drobní bezobratlí živočichové, z nichž největší jsou žížaly. Vzácně je tam možné vidět letícího netopýra. Jeskyně je také ze všech stran uzavřena sifony, což jsou zatopené úseky chodeb, a závaly, které ji oddělují od sousedních jeskyní. O to více byl nález úhoře pro jeskyňáře překvapující.

Úhoř se sem musel dostat za vysokého vodního stavu, kdy podzemní říčky zatápí výše položené chodby. Spojovací chodba je po většinu roku bez vodního toku. Přítomnost ryb v jeskynním systému Amatérské jeskyně je opravdu výjimečná pro jeho uzavřenost a rozlehlost. Naopak celkem běžná je v jeskynním systému Rudické propadání – Býčí skála, kam se ryby dostanou přes ponor Rudické propadání z Jedovnických rybníků nebo proti proudu Jedovnického potoka z Křtinského potoka,“ sdělili ochranáři. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AOPK ČR - Správa CHKO Moravský kras

Štítky Úhoř, CHKO, jeskyně, Nález, Příroda, Amatérská jeskyně, ryby, chodba, Moravský kras, Rudické propadání, Antonín Tůma, Bílá voda, Macocha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Amatérské jeskyni bydlí úhoř, překvapilo jihomoravské jeskyňáře  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.