Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Český tenis má v Riu jistou medaili z ženské čtyřhry

Český tenis má na olympijském turnaji v Riu de Janeiro jistotu minimálně bronzové medaile z ženské čtyřhry. Obhájkyně stříbra z minulých her v Londýně Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou odvrátily ve čtvrtfinále proti ruské dvojici Darja Kasatkinová, Světlana Kuzněcovová tři mečboly a po výhře 6:1, 4:6, 7:5 vydřely postup do semifinále.

V něm už je po dnešní rovněž třísetové výhře nad italským párem Sara Erraniová, Roberta Vinciová i další česká dvojice Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou, které figurují v opačné polovině pavouku.

Může tak dojít i na ryze české finále. "To by bylo úplně nejvíc," řekla novinářům Strýcová. "Je super, že se nám podařilo všem dostat do semifinále. Budeme si samozřejmě přát, abychom vyhrály a daly si to ve finále. Je lepší, aby Česko mělo dvě medaile než jednu, ne?" řekla Hradecká.

Hlaváčková s Hradeckou si v pátečním semifinále zahrají proti švýcarskému páru Timea Bacsinszká, Martina Hingisová. "Martina tam bude moci kouzlit. Budeme na ně muset nastoupit, nebát se, zkusit si jít pro to a hrát agresivně," řekla Hradecká.

Šafářová se Strýcovou změří síly s Ruskami Jekatěrinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou. "Bude to těžký zápas, ale jdeme do toho," řekla Šafářová.

Sehrané duo H+H ovládlo za 30 minut první set v poměru 6:1 a nic nenasvědčovalo pozdějšímu dramatu. Hned v úvodní a poté i třetí hře druhé sady ale Hradecká s Hlaváčkovou nevyužily při podání soupeřek nadějné vedení 40:15 a za stavu 4:5 naopak svůj servis prohrály.

Podobný scénář se opakoval i na startu rozhodujícího dějství. Český pár nejprve promarnil ve třetím gamu pět brejkbolů a hned v další hře "daroval" servis Ruskám. Následně ale prohrála podání i Kasatkinová a začínalo se prakticky znovu.

Více než dvouhodinová bitva vyvrcholila téměř infarktovou koncovkou. Šesté nasazené Češky za stavu 4:5 prohrávaly při servisu Hradecké už 0:40, riskantní hrou ale všechny tři mečboly odvrátily. "Lucka to zahrála úžasně. To se nevidí, ale nemělo to tam dojít," řekla Hlaváčková.

Následně hned na první pokus sebrala dvojice H+H podání Kuzněcovové a Hlaváčková už zápas na servisu dotáhla k vítězství. "Celou dobu jsme věděly, že na to máme, že jsme lepší. Vytvářely jsme si miliardu šancí, nebyly jsme je schopné proměnit. Kdybychom prohrály, strašně by nás to mrzelo. Naštěstí to někdo nahoře zařídil, že jim to dneska nevyšlo," oddechla si Hlaváčková.

Šafářová se Strýcovou vyřadily Italky

Lucie Šafářová a Barbora Strýcová otočily čtvrtfinále s nasazeným italským párem Sara Erraniová, Roberta Vinciová a po více než dvouhodinovém boji vyhrály 4:6, 6:4 a 6:4.

V semifinále se Češky utkají s vítězkami duelu mezi španělskou dvojici Garbiňe Muguruzaová, Carla Suárezová a ruským párem Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová.

Strýcová a Šafářová si uvědomují, že mají olympijskou medaili na dosah. "Ano, ale..." varovala Strýcová a Šafářová pokračovala: "...je před námi další těžký zápas. Je to blízko, ale i daleko, budeme se soustředit na to, abychom byly připraveny."

Strýcové s Šafářovou, která v Riu kvůli střevní viróze musela vzdát dvouhru, se proti nasazeným osmičkám dlouho nedařilo. V prvním setu brzy prohrávaly 0:4, pak sice snížily na 4:5, ale sehrané Italky už sadu nepustily.

Ani druhé dějství se pro přemožitelky sester Williamsových zpočátku nevyvíjelo dobře. Sehrané Italky, které spolu v minulosti ovládly všechny čtyři grandslamy, vedly už 3:0 a 4:3, Češky si ale vzaly ztracený servis zpět a vynutily si rozhodující sadu.

"Za stavu 0:3 ve druhém setu v nás byla malá dušička, ale pořád jsme věřily. To nejde vzdát, když už jsme takhle daleko. Prostě jsme věřily a publikum bylo fantastické," poděkovaly Šafářová i Strýcová opět za hlasitou podporu od českých sportovců.

V hledišti seděl i tenista Radek Štěpánek, který nejen fandil a zvedal obecenstvo, ale také deblistkám radil. "Ví, jak se cítíme a kdy má co říct. Nešlo ho neslyšet a musím říct, že mu za to děkujeme. Je úžasné, že tam je a podporuje nás. Je to od něj hezké," řekla Strýcová. "Radil drobné věci, to se nedá popsat," uvedla Šafářová.

Ve třetím setu získaly české tenistky v šesté hře brejk, zápas za stavu 5:3 sice ještě nedopodávaly k vítězství, ale v následujícím gamu vzaly servis Erraniové, která při českém mečbolu dala dvojchybu. 

Střevními problémy v předešlých dnech sužované Šafářové pomohl den volna kvůli dešti. "To mě trochu zachránilo. Celý den jsem postupně dojídala a nic jsem nedělala. Jen jsem sbírala síly a rozhodně jsem se teď už cítila v plné síle," řekla.

Autoři

Štítky Rio de Janeiro, Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, Andrea Sestini Hlaváčková, Lucie Hradecká, semifinále, olympijské hry, Světlana Alexandrovna Kuzněcovová, Darja Kasatkinová, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český tenis má v Riu jistou medaili z ženské čtyřhry  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.