Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jsem připravený naskočit do každého utkání, říká třiačtyřicetiletý fotbalista Zavadil

Fotbalový záložník Pavel Zavadil (43) v dubnu oslaví čtyřiačtyřicáté narozeniny. Odchod do fotbalového důchodu ale rozhodně neplánuje, i když to donedávna vypadalo, že kopačky pověsí na hřebík. Minulou sezonu sice v Opavě načal jako hráč, ale postupně se přesunul do manažerské pozice. Po konci uplynulého ročníku dal kancelářským prostorám sbohem a znovu se vrací na trávník, když vyslyšel volání brněnské Zbrojovky, která po pádu z první ligy usiluje o návrat mezi elitu. Klíčovým mužem má být pro Brno právě Zavadil, který se už loni stal oficiálně nejstarším hráčem ligové historie a v moravské metropoli strávil pět let.

Není váš návrat do Zbrojovky trošku překvapivý? Přece jenom jste z Brna před čtyřmi lety odcházel s tím, že chcete zbytek kariéry dohrát doma v Opavě. Navíc v Brně se za vašeho působení nepodařil žádný výrazný úspěch, pokud tedy nepočítám pravidelnou záchranu v první lize.
Z osobního hlediska se ale pro mě jednalo o úspěšné období. Samozřejmě jsem si myslel, že budeme hrát s Brnem o vyšší příčky, ale na klub vzpomínám jen v dobrém a stále jsem ho sledoval. Tenkrát jsem se rozhodl odejít do Opavy, kde jsem doma. Když jsem ale se dostal do nové pozice a přestal hrát, i když jsem vlastně stále mohl, táhlo mě to zpět na hřiště. 

Rozhodlo tedy pro Brno to, že to tu dobře znáte a v klubu vám věří?
Jednal jsem s více týmy, ale jakmile přišla nabídka od Brna, rychle se vše otočilo. Jsem rád, že jsem se mohl vrátit do známého prostředí, kde to mám rád. Zbrojovka je stále velký klub, který má jméno. Myslím, že patří úplně jinam, než momentálně je. V mých očích je kádr kvalitní natolik, abychom postoupili. 

Zvládnete po půlroční pauze, kdy jste nehrál, být připravený na náročnou a dlouhou sezonu i s ohledem na váš věk? 
Myslím si, že na věku nezáleží. Vždy jde o to, jestli si pozici obhájím na hřišti. Dříve jsem třeba zbytečně lítal, ale dnes díky zkušenostem dokáži situace lépe vyhodnotit a být včas na správné pozici. Vím, jakou mám roli v týmu. Jsem týmový hráč, který chce mužstvu pomoc. Netvrdím, že musím nastoupit v každém utkání. Dělám ale vše proto, abych byl stoprocentně připravený pomoci klukům v každém zápase.

S kondičkou jste na tom stále dobře?
Když jsem přestal hrát v Opavě, šla kondice i svaly trošku dolů. Připravoval jsem ale v poslední době individuálně a poslední tři týdny jsem podstoupil přípravu s týmem. Nyní se kondičně cítím velmi dobře. Kdybych si nevěřil, že budu stoprocentně připravený do každého zápasu, nejsem tady.

Na hřišti jste vždy vynikal tím, že jste žádný souboj nevypustil a klidně jste se neváhal pohádat s rozhodčími nebo s trenéry soupeře. Jste stále stejný hráč i potom, co jste strávil nějaký čas v kanceláři?

Já jsem pořád stejný, i když už trošku klidnější. V nové práci jsem se musel spoustu věcí naučit a tam nešlo situace řešit jako na hřišti. Myslím si, že mám stále stejnou vůli po vítěství a pořád nesnáším porážky. Hádat se s nikým neplánuji. Když se mi něco nelíbí, zvýším hlas. Nedělám to ale proto, abych na sebe strhával pozornost. 

Pavel Zavadil v Opavě, kde strávil půl roku v manažerské pozici

Mladí mají dveře otevřené

Co vašemu příchodu říkají mladí hráči v šatně, kterým tady v Brně podobný lídr do kabiny i na hřišti v posledních letech scházel? Nejsou z vás trošku vyjukaní? 
Já bych nehodnotil, jestli v Brně chyběl lídr, dovnitř klubu jsem neviděl. Myslím si ale, že každý tým potřebuje mít v kádru hráče se zkušenostmi. Nejde hrát ligu jen s mladými kluky. Nyní se soustředím na to, co nás čeká. Bude to pro nás dlouhá a náročná sezona, očekávání jsou velká. Jinak kluci v kabině mě už předtím minimálně od vidění znali. Rychle jsme se sblížili, takže v tomto není nejmenší problém.

Snažíte se ze své role pomáhat také mladším hráčům? 
Určitě, každý hráč má u mě dveře otevřené a může za mnou kdykoli přijít pro radu. Musí ale sami chtít. 

A chtějí?
Myslím si, že ano. Jsou tady vnímaví a pracovití kluci. Já vždy říkám, že nic nenahradí věci, které odkoukáte v kabině. Hráči tady vědí, že mají velkou šanci se prosadit. Musí ale na sobě pořád pracovat a být na sebe nároční. Nestačí, že si zajdou jen na týmový trénink, ale pracovat musí i ve volném čase. Jinak propásnou správnou šanci a už je nikdo nebude brát jako talentované mladé hráče. 

Hned ve druhém kole přijede do Brna Opava. Pro vás se bude jednat o speciální zápas, jak se na něj těšíte? 
Samozřejmě se těším moc, protože je to jeden z těch větších zápasů, na který by mohlo přijít i hodně fanoušků. Znám tam všechny kluky i lidi v klubu. Na druhou stranu oni znají mě. Opava má stále kvalitní mužstvo, důležití hráči tam zůstali. Nyní se ale soustředím na páteční duel s Táborskem.

Váš věk už jsme několikrát zmínili, ale v případě postupu jste schopný naskočit za Zbrojovku i v první lize?
Napřed musíme vybojovat postup. Pokud budu zdravý a mít výkony, nevidím důvod, proč by to nešlo. Fotbal zkrátka pořád miluji a ohromně mě baví.

Nyní se chystá středopolař zpět do akce a znovu v dresu brněnské Zbrojovky

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FCZ BRNO, FC OPAVA

Štítky Zbrojovka, Brno, Národní liga, Zavadil, FC Zbrojovka Brno, Pavel Zavadil, SFC Opava, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Drabek

Liga je pro Zbrojovku nedostupna,neni parta hráčů a doslova amaterký realizační tým včetně trenéra,zbude jen prodej mladých hráčů

Pátek, 23. července 2021, 07:01Odpovědět

Jsem připravený naskočit do každého utkání, říká třiačtyřicetiletý fotbalista Zavadil  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.