Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přímo při utkání zkolaboval na Blanensku mladý fotbalista, svědci a záchranáři ho přivedli zpět k životu

Dramatické chvíle zažili mladí hráči i svědci utkání mládežnických týmů na Blanensku. Jednomu z chlapců se v průběhu fotbalového utkání udělalo špatně. Krátce na to ztratil svědomí a svalil se k zemi. Přítomní po chvíli zjistili, že u nezletilého mladíku došlo k zástavě krevního oběhu.

Svědci tak okamžitě zavolali tísňovou linku 155 a operátorka ihned vyslala tým záchranářů. Mladík potřeboval nutně pomoc a operátorka naváděla volající, jak zahájit resuscitaci.

„Výhodou bylo, že volající věděli, jak provádět srdeční masáž," uvedla na webu mluvčí záchranky Michaela Bothová. Mladý sportovec měl po celou dobu tzv. gasping, což je nepravidelné dýchání, které je snadno zaměnitelné s normálním dýcháním.

Jde o lapavé dechy či nádechy opakující se v postupně se prodlužujících a nepřirozeně dlouhých intervalech a je příznakem časného stadia zástavy krevního oběhu.

Záchranáři při příjezdu na místo okamžitě převzali resuscitaci a rozšířil ji o výboje z defibrilátoru. Zdravotníkům se naštěstí podařilo obnovit pacientův oběh a mladík postupně nabyl vědomí.

„Všechny články řetězce zafungovaly skvěle: správná reakce svědků události, zavolání na tísňovou linku, pomoc operátorky, která přesně vyhodnotila situaci, provádění laické resuscitace před příjezdem sanitky a odborný zásah záchranářů. To vše vedlo k záchraně chlapce," chválila Bothová.

„Myslete na to, že znalost resuscitace velice usnadňuje práci operátorům a zvyšuje šanci postižených na přežití," prohlásila mluvčí.

Náhlá zástava oběhu podle ní bohužel nepostihuje jen osoby staršího věku, ale také velice mladé lidi. Každý člověk se může setkat se situací, kdy bude šance na přežití někoho jiného právě v jeho rukou.

„Proto prosím nepodceňujte možnost seznámit se se správným postupem při poskytování první pomoci. V kritické situaci vám pomůže operátor linky 155, bude vám pevnou oporou, ale vaše znalosti o resuscitaci budou vždy důležité," uzavřela mluvčí.

Foto ZZS JMK

Štítky blanensko, fotbalista, zástava oběhu, resuscitace, okres Blansko, zástava

Přímo při utkání zkolaboval na Blanensku mladý fotbalista, svědci a záchranáři ho přivedli zpět k životu  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.