Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Matka zavražděného romského mladíka chce 10 milionů, přestože ji stát zbavil mateřských práv

Přečtením výpovědí svědků, kteří se osobně nedostavili, dnes pokračovalo u Krajského soudu v Brně líčení s Romanem Rohozinem, jenž je obžalovaný z vraždy romského mladíka. Soudkyně ke spisu také připojila návrh matky zavražděného na odškodnění ve výši 10 milionů korun. Závěrečné řeči a rozsudek zazní až 1. března.

Ke spisu byl dnes připojen návrh matky zavražděného na odškodnění

Krajský soud v Brně dnes pokračoval v projednávání případu smrti romského mladíka, z jehož vraždy je obžalovaný sedmatřicetiletý Ukrajinec Roman Rohozin. Soudkyně dnes přečetla čtyři výpovědi svědků, kteří se na jednání osobně nedostavili, a znalecký posudek z oblasti toxikologie. Obžalovaný Rohozin, jenž se čtvrtečního jednání osobně zúčastnil, se dnes omluvil a projednávání tak pokračovalo bez něj.

Hned po zahájení předsedkyně senátu Dita Řepková řekla, že ke spisu připojuje také návrh matky zavražděného na odškodnění ve výši 10 milionů korun za nemajetkovou újmu. Biologická matka zavražděného žádost podávala už dříve. Soud ji však poprvé odmítl kvůli tomu, že v minulosti byla zbavena svých mateřských práv a její syn byl v péči pěstounů. Druhý návrh už ale soudkyně přijala a zařadila ke spisu. Předsedkyně senátu pak pokračovala čtením čtyř svědeckých výpovědí, které se ale v okolnostech incidentu rozcházejí.

Strhla se velká mela a spatřil jsem krev, popsal svědek loňské smrti Roma u Brněnské přehrady

Výslechem svědků a znalců pokračovalo u Krajského soudu v Brně líčení s Romanem Rohozinem, jenž je obžalovaný z loňské vraždy romského mladíka u Brněnské přehrady. Podle obžaloby muže Ukrajinec bodl nožem do břicha při potyčce, kterou odstartoval...

Incident popisují obě strany různě

Dva Romové během výpovědi uvedli, že iniciátorem celého incidentu byl Rohozin, který na ně už v šalině cestou na Brněnskou přehradu pokřikoval, kvůli nahlas puštěné muzice. To, jak Rohozin bodl zavražděného, oba svědci neviděli. Jeden z nich prý ale viděl, jak jiný Ukrajinec vytahuje z kapsy nůž a podává ho obžalovanému, který s ním zaútočil na jejich romského kamaráda. „On se po bodnutí opřel o zábradlí a říkal, že to ani nebolí, jenom je to teplý. Pak si sundal tričko a já mu ho držel na ráně. Nikolas mezitím šel nahoru do kopce, vypadal normálně, ne zraněně,“ přečetla výpověď jednoho ze svědků předsedkyně senátu Dita Řepková.

Ženy pocházející z Ukrajiny však útok popsaly úplně jinak. Rohozin podle nich romskou skupinu pouze slušně požádal o vypnutí muziky a když Romové nereagovali, nevšímal si jich. Na zastávce na ně skupina ale čekala a její členové začali Rohozina bezdůvodně bít. Mrtvého také obě označily jako nejagresivnějšího ze skupiny. Že během rvačky někdo umřel, se dozvěděly až další den na sociálních sítích.

Kromě výpovědí dnes zazněl i toxikologický posudek

Kromě doplňujících výpovědí svědků dnes předsedkyně senátu přečetla i znalecký posudek z oblasti toxikologie. Podle něj měli Rohozin, mrtvý romský mladík i jeho pobodaný kamarád alkohol v krvi. Obžalovaný byl ale podle odborníků pouze ve stavu mírné opilosti, nejvíce opilý byl pak mrtvý mladík. Jeho pobodaný kamarád měl sice v krvi jen trochu alkoholu, ale test u něj odhalil přítomnost pervitinu.

Rozsudek padne až v březnu

Předsedkyně senátu Dita Řepková v prosinci avizovala, že by dnes mohly zaznít závěrečné řeči a možná i rozsudek. Už včera ale uvedla, že soud bude pokračovat, a to konkrétně 1. března, kdy zazní závěrečné řeči a možná i rozsudek. Fázi dokazování tak předsedkyně senátu zcela neukončila a dala oběma stranám čas pro případné doplnění dalších listin.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Uhlíř Patrik

Štítky soud, Rom, Ukrajinec, nůž, bodnutí, svědci, znalecký posudek, Brněnská přehrada, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Vyndalho

jako vždy ,cikáni si to rozdali s Ukrajincem na jejich férovku (10 proti 1)a když to ty dobytci vyfetovaný schytali tak teď budou kvičet že toho feťáka Ukrajinec zavraždil.....směšný a typický pro tuhle sortu nemakačenců

Pátek, 26. ledna 2024, 16:55Odpovědět

Matka zavražděného romského mladíka chce 10 milionů, přestože ji stát zbavil mateřských práv  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.