Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Matka zavražděného romského mladíka chce 10 milionů, přestože ji stát zbavil mateřských práv

Přečtením výpovědí svědků, kteří se osobně nedostavili, dnes pokračovalo u Krajského soudu v Brně líčení s Romanem Rohozinem, jenž je obžalovaný z vraždy romského mladíka. Soudkyně ke spisu také připojila návrh matky zavražděného na odškodnění ve výši 10 milionů korun. Závěrečné řeči a rozsudek zazní až 1. března.

Ke spisu byl dnes připojen návrh matky zavražděného na odškodnění

Krajský soud v Brně dnes pokračoval v projednávání případu smrti romského mladíka, z jehož vraždy je obžalovaný sedmatřicetiletý Ukrajinec Roman Rohozin. Soudkyně dnes přečetla čtyři výpovědi svědků, kteří se na jednání osobně nedostavili, a znalecký posudek z oblasti toxikologie. Obžalovaný Rohozin, jenž se čtvrtečního jednání osobně zúčastnil, se dnes omluvil a projednávání tak pokračovalo bez něj.

Hned po zahájení předsedkyně senátu Dita Řepková řekla, že ke spisu připojuje také návrh matky zavražděného na odškodnění ve výši 10 milionů korun za nemajetkovou újmu. Biologická matka zavražděného žádost podávala už dříve. Soud ji však poprvé odmítl kvůli tomu, že v minulosti byla zbavena svých mateřských práv a její syn byl v péči pěstounů. Druhý návrh už ale soudkyně přijala a zařadila ke spisu. Předsedkyně senátu pak pokračovala čtením čtyř svědeckých výpovědí, které se ale v okolnostech incidentu rozcházejí.

Strhla se velká mela a spatřil jsem krev, popsal svědek loňské smrti Roma u Brněnské přehrady

Výslechem svědků a znalců pokračovalo u Krajského soudu v Brně líčení s Romanem Rohozinem, jenž je obžalovaný z loňské vraždy romského mladíka u Brněnské přehrady. Podle obžaloby muže Ukrajinec bodl nožem do břicha při potyčce, kterou odstartoval...

Incident popisují obě strany různě

Dva Romové během výpovědi uvedli, že iniciátorem celého incidentu byl Rohozin, který na ně už v šalině cestou na Brněnskou přehradu pokřikoval, kvůli nahlas puštěné muzice. To, jak Rohozin bodl zavražděného, oba svědci neviděli. Jeden z nich prý ale viděl, jak jiný Ukrajinec vytahuje z kapsy nůž a podává ho obžalovanému, který s ním zaútočil na jejich romského kamaráda. „On se po bodnutí opřel o zábradlí a říkal, že to ani nebolí, jenom je to teplý. Pak si sundal tričko a já mu ho držel na ráně. Nikolas mezitím šel nahoru do kopce, vypadal normálně, ne zraněně,“ přečetla výpověď jednoho ze svědků předsedkyně senátu Dita Řepková.

Ženy pocházející z Ukrajiny však útok popsaly úplně jinak. Rohozin podle nich romskou skupinu pouze slušně požádal o vypnutí muziky a když Romové nereagovali, nevšímal si jich. Na zastávce na ně skupina ale čekala a její členové začali Rohozina bezdůvodně bít. Mrtvého také obě označily jako nejagresivnějšího ze skupiny. Že během rvačky někdo umřel, se dozvěděly až další den na sociálních sítích.

Kromě výpovědí dnes zazněl i toxikologický posudek

Kromě doplňujících výpovědí svědků dnes předsedkyně senátu přečetla i znalecký posudek z oblasti toxikologie. Podle něj měli Rohozin, mrtvý romský mladík i jeho pobodaný kamarád alkohol v krvi. Obžalovaný byl ale podle odborníků pouze ve stavu mírné opilosti, nejvíce opilý byl pak mrtvý mladík. Jeho pobodaný kamarád měl sice v krvi jen trochu alkoholu, ale test u něj odhalil přítomnost pervitinu.

Rozsudek padne až v březnu

Předsedkyně senátu Dita Řepková v prosinci avizovala, že by dnes mohly zaznít závěrečné řeči a možná i rozsudek. Už včera ale uvedla, že soud bude pokračovat, a to konkrétně 1. března, kdy zazní závěrečné řeči a možná i rozsudek. Fázi dokazování tak předsedkyně senátu zcela neukončila a dala oběma stranám čas pro případné doplnění dalších listin.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Uhlíř Patrik

Štítky soud, Rom, Ukrajinec, nůž, bodnutí, svědci, znalecký posudek, Brněnská přehrada, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přéma Gorovitz

Ua tahaj nože když nemaj,peníze,kdž si chtějí vzít na ulici ženu a chovají se tu jak opice.

Čtvrtek, 1. února 2024, 10:03Odpovědět

Břetislav Bednarz

Cigánská otázka není vyřešená 2024 let...???!!!

Středa, 31. ledna 2024, 18:38Odpovědět

Martin Novotny

Když vztek jak pára v kotli bez ventilu vře a napíná se potají ..
Přijde muž.
Má v mlze zahalenou tvář a tisíc jmen
I Krysař mu říkají ...
Cestou dlouhou se k nám blíží ten,
kdo svojí lásku změní ve zlý sen.
Však ne on,
ale my budem ..
Ten zlý sen snít,
jediná duše si nenajde klid, rudá krev zalije půlnoční orgie,
divná melodie ostrá jak břit.

Neděle, 28. ledna 2024, 09:25Odpovědět

Martin Novotny

To je odpověď na můj příspěvek? C|ílem byla odpověď na dotaz "Co je ROM, že zná jen CD-ROM.

Neděle, 28. ledna 2024, 09:12Odpovědět

Jiří Nejedlý

Naopak. Udělal bych sbírku peněz pro Romana, aby měl na výdaje spojené se soudem.

Neděle, 28. ledna 2024, 06:01Odpovědět

Martin Novotny

Dokud soud nerozhodne, tak bych nedělal sbírku ani na jednoho. Mohlo by se to zvrhnout v trestný čin Schvalování trestného činu (Trestní zákoník, § 365)

Neděle, 28. ledna 2024, 09:16Odpovědět

Jiří Svoboda

O to snad ani nejde, zda umí číst a psát. Jde o to, jakým jsou pro nás přínosem. Myslím, že žádným. Naopak, stojí nás dost peněz, když si je z neznámých důvodů musíme vydržovat nesmyslnými dávkami a stojí nás i zdraví v případě, že si vás jejich smečka vyhlídne a "férově" po cikánsku si vás podá. Ale kvůli tomu tady snad nemusíte exhibovat se svými znalostmi angličtiny. Nehledě k tomu, že spousta z nich svého času do Anglie zdrhla, protože očekávala, že jim tam jako obětem české diskriminace, budou padat pečení holuby do huby a naučili se při vymáhání dávek pro utlačované, celkem obstojně anglicky. Když Angličané vystřízlivěli a dali jim najevo, že bez práce nejsou koláče, vrátili se rychle do nenáviděných Čech, aby při tom nelidském útlaku, kterému jsou tady vystaveni pobírali královské dávky a nechali se dál rasisticky utlačovat, i když by tak rádi pracovali a byli užiteční. Ale ti český gádžové jim to nedovolí.

Neděle, 28. ledna 2024, 04:42Odpovědět

Jiří Svoboda

To, co tady vyšlo jako samostatný komentář bylo určeno jako odpověď panu Martinu Novotnému na jeho komentář v angličtině. Ale je to tady dost zmatené (aspoň pro mě), každou chvilku to ode mě chce ujištění, že nejsem robot a chce to ukázat mosty, semafory, palmy a další hovadiny (nevím, který nositel Nobelovy ceny za inteligenci to vymyslel), takže mi to asi přeskočilo jinam. Omlouvám se.

Neděle, 28. ledna 2024, 04:09Odpovědět

Zdenek Bily

Každopádně se objevil nůž,to už z vas nikdo neřeší.Jen pár jedinců zde pouziva mozek .Zbytek je stejný odpad,jako jejich názor.
.

Sobota, 27. ledna 2024, 21:03Odpovědět

Jiří Svoboda

To jste objevil Ameriku, toho si zatím nikdo z nás nevšiml. Dříve jsme byli zvyklí, že si tímto způsobem vyřizovali účty cikáni mezi sebou. Doba se mění. Ukáčka nám ukazují, že to nejsou jen cikánské tradice. Nejsmutnější je, že tyto manýry si osvojila i generace naší zlaté mládeže, takže není nouze o podobné případy i mezi "inteligentními" bílými, hlavně mladými Čechy. Ale jestli jste si nevšiml, zde jde o jeden konkrétní případ, kdy záleželo na tom, kdo si na kudlu vzpomene první. Tomu Ukrajinci se to povedlo dřív, čímž si asi zachránil život. Kdyby to docvaklo dřív těm cigošům, byl asi mrtvý on, protože těch nožů by bylo o hodně víc. Je vůbec zázrak, že se našel někdo kdo cikánskou pakáž okřikl. Následky byly jasné. Cikánská "férovka."

Neděle, 28. ledna 2024, 00:26Odpovědět

Martin Novotny

No a co, ze se tam objevil nuz? Ti tri ho napadli a on se branil. Ja bych netahal nuz, ale Glocka. A porad by to byla nutna obrana. I kdybych je zastrelil vsechny tri. NO by to nebyla pouze v pripade, kdy by byla naprosto zrejme neprimerena, nebo kdyby utok primo nehrozil nebo uz skoncil.

Sobota, 27. ledna 2024, 22:54Odpovědět

Martin Novotny

ReadOnlyMemory. Ale tihle přece reumí ani Read, ani Write...

Sobota, 27. ledna 2024, 17:38Odpovědět

Jaroslav Fiala

Takže jestli tomu dobře rozumím tak bubáci dělali kravál v šalině a on jim řekl ať toho nechají. Na konečné přišla "ostravska ferovka, třy na jednoho" a v sebeobraně jednoho šmejda bodnul. Na tom není moc co řešit, jak může vypadat přiměřěná sebeobrana protí třem?

Sobota, 27. ledna 2024, 13:59Odpovědět

Jiří Svoboda

Ještě, že to není cikánka, ale Romka. Té se vyhovět musí. Svého syna sice většinu života asi neviděla, natož aby ho vychovávala, což se nepodařilo ani babičce, ale trpí ztrátou svého milovaného a hodného děcka, že by kámen ustrnul. Snad by to těch 10 mizerných melounů mohlo aspoň trochu spravit...

Sobota, 27. ledna 2024, 12:52Odpovědět

Stanislav Indruch

Já nevycházímnz úžasu. Loni, když se to stalo, tak když jsem se jenom zmínil, že lynč nic nevyřeší s musí se to dokonale vyšetřit, tak nejen Romové, ale voliči SPD jako jedna rodina volali po mé krvi, že nesouhlasím s tím, že zločinný Ukrajinec bezdůvodně zničil mladý život a že chci vyšetřování něčeho tak jasného, na co je milion svědků, kteří jasně viděli, že ten zavražděný nic neudělal. A teď, když si pročítám komentáře, tak už o chudáčkovi Romákovi a bezcitném vrahovi z UA ani slovo. Spíš to vypadá, jakoby se karta obracela. Ale bude to mít soud těžké. Čtyři svědectví, z nich po dvou protichůdných. Romská svědectví hovořící o pokojných Romech a agresivních Ukrajincích a Ukrajinská svědectví o agresivních Romech a Ukrajinci, který k tomu přišel jako slepý k houslím. Podle mě je nutno na obě svědectví pohlížet jako na účelová, chránící svou komunitu. Tak to bude ještě zajímavé. Ale podle mých zkušeností s Romy a Ukrajinci, mám svou představu. Ale protože se jedná o soukromý názor, nebudu jej zveřejňovat, protože bych se také moho mýlit a to bych nerad veřejně. Takže snad soud bude spravedlivý.

Sobota, 27. ledna 2024, 12:24Odpovědět

Jiří Svoboda

Co do toho taháte SPD? Co kdybych napsal já voliči STAN, TOP 09, nebo nedej Bože ODS? Nemáte to v té své hlavě rozdané trochu na betla?

Sobota, 27. ledna 2024, 12:58Odpovědět

Stanislav Indruch

Tahám do tohobl SPD, resp. jejich voliče, neboť titíž lidé, co mi na FB spílají nejhoršími jmény, na místě by mi vyfackovali, ne-li něco horšího, když mám připomínku ke Kosookému, či SPD jako takové, byli najednou empatie sama,divvse nerozplakali nad zničeným mladým životem, bylibtak naměkko, že by byli skoro ochotni organisovat sbírku pro podporu rodiny a na druhé straně volali po obnovení trestu smrti pro Ukrajince. A když jsem podotknul, že se to musí nejdříve pořádně vyšetřit, tak by lynčovali i mě.

Sobota, 27. ledna 2024, 16:09Odpovědět

Jiří Svoboda

Z vaší odpovědi je jasné, koho jste volil a komu vlastně vděčíme za ten bordel, který zde vládne. Raději se svými volebními preferencemi moc nechlubte, nebo si vás opravdu někdo podá. Zase můžete psát o tom, jak vás chtějí lynčovat. V kolektivu jste pravděpodobně oblíben. A naučte se psát, rozluštit ty vaše šifry to není žádná zábava.

Neděle, 28. ledna 2024, 00:35Odpovědět

Tomáš Nosek

Horší jsou už jenom voliči Pirátů...

Sobota, 27. ledna 2024, 13:01Odpovědět

Jiří Svoboda

Na ty jsem zapomněl...

Sobota, 27. ledna 2024, 13:25Odpovědět

Eva Barančíková

Nicolas tolik "miloval" svou biologickou rodinu, která ho zapomněla v děcáku, že si v sedumnácti nechal změnit příjmení z Dirda na Zahrádka. Pokud si někdo odškodnění zaslouží je to ten kdo ho miloval a to je ten vůči němuž lásku tímto opětova.

Sobota, 27. ledna 2024, 11:21Odpovědět

Milan Bastyr

Makat ne , ale vyžírat Gadže na to jsou jako dělaní .

Sobota, 27. ledna 2024, 10:45Odpovědět

Marie Glanczová

cigoš byl v pěstounké péči a "matka"si najednou vzpomene...k smíchu -známe tuhle meninu-nedělat, řvát, okrádat, mlátit, zabíjet...fuj

Sobota, 27. ledna 2024, 10:35Odpovědět

Karel Soulak

Co je to ROM?Znam jen CD-ROM!""

Sobota, 27. ledna 2024, 09:23Odpovědět

Tomáš Nosek

18 let se o něj nestarala a chce 10 milionů Kč? Jde jí jenom o prachy!

Sobota, 27. ledna 2024, 09:17Odpovědět

Antonín Grombíř

Tak 10 míčů se vždycky hodí, holt přizpůsobiví...

Pátek, 26. ledna 2024, 22:55Odpovědět

Josef Volfík

Ona by chtěla víc, ale neumí počítat víc, než do deseti.

Sobota, 27. ledna 2024, 11:39Odpovědět

Jiří Beránek

Taková škoda mladého, pracovitého a perspektivního člověka, který by jistě patřil ve svém oboru k nejlepším.

Pátek, 26. ledna 2024, 22:29Odpovědět

Dana Trojanova

Právě, měl velké plány, především v charitě, osvětové činnosti a podpoře potřebných.

Sobota, 27. ledna 2024, 13:18Odpovědět

Jarda Adámek

Dobrý den, priroda je priroda, v cikance se probudil matersky pud!!! Další komentář je zbytečný ????????????????????????

Pátek, 26. ledna 2024, 17:34Odpovědět

Matka zavražděného romského mladíka chce 10 milionů, přestože ji stát zbavil mateřských práv  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.