Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) kontrolovali venkovní trhy v brněnské Bystrci. Jeden ze stánkařů z kontroly nevyšel zrovna nejlépe. Inspektoři museli znehodnotit 17 kilo masných výrobků, navzdory předpisům totiž nebyly chlazené a na některých se vyšší teploty už začaly nezdravě podepisovat.
Inspektoři zjistili pochybení u zhruba 17 kilogramů tepelně opracovaných masných výrobků, konkrétně u tlačenky, jitrnic, jelit a huspeniny. Podle pokynů výrobce měly být tyto produkty skladovány při teplotě do 5 °C, ležely však na pultu ve stánku, do kterého se opíralo slunce.
„Navíc u těchto vařených výrobků nabízených na přímém slunci byly již zjištěny počínající smyslové změny, tj. roztékání tukové složky a počínající zápach," popsal mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Inspektoři SVS proto potraviny znehodnotili obarvením a na náklady prodejce nařídili likvidaci potravin v asanačním podniku. „Veškeré nabízené zboží, tedy vařené i trvanlivé masné výrobky v celkovém množství 77 kg, navíc postrádalo účinnou ochranu před kontaminací z okolního prostředí," dodal Vorlíček.
Podle něj nyní hrozí prodejci v přestupkovém řízení sankce až ve výši 500 tisíc korun.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.