Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Na jižní Moravě přibylo o dva tisíce nakažených méně než o týden dřív

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední týden 3361 potvrzených nákaz covidem-19, v mezitýdenním srovnání o 2055 méně. Jde o pátý pokles za sebou po několika týdnech výrazných vzestupů. Takzvaná týdenní incidence, tedy počet případů za týden na sto tisíc obyvatel, klesla z 452 na 281, celostátní je nyní 308. Situace se zlepšuje i v nemocnicích.

Ještě před pěti týdny přibývalo některé dny i přes 3 500 nakažených, ve čtvrtek 25. listopadu jich bylo dokonce 3 792, což je na jihu Moravy rekordní přírůstek od začátku epidemie. Uplynulý týden přibylo nejvíce potvrzených případů v úterý, a to 955. V předchozích vlnách bylo v kraji nejvíce nově nakažených za den na začátku loňského listopadu, a to 2 288.

Týdenní incidence se o prázdninách a na začátku září pohybovala kolem deseti případů týdně na sto tisíc obyvatel a kolísala o jeden případ za týden. Stoupat začala v září, v druhé polovině se držela nad dvaceti případy na sto tisíc lidí. O desítky se začala zvyšovat na začátku října, o stovky ve druhé polovině října. Vrcholu dosáhla ve druhé polovině listopadu, pohybovala se okolo 1 500 případů na sto tisíc lidí. Za poslední týden se popáté za sebou snížila, a to na 281 případů na sto tisíc obyvatel.

Situace se zlepšuje v nemocnicích. Například ve dvou brněnských fakultních nemocnicích nyní leží kolem 120 pacientů s covidem, z toho ve svatoanenské nemocnici asi tři desítky. Ještě minulý týden v obou nemocnicích leželo s covidem kolem 170 pacientů.

Pandemie koronaviru propukla v České republice loni v březnu. Od té doby je v kraji 259 433 potvrzených případů. Vyléčilo se jich 241 171, s nemocí zemřelo 4 303 lidí. Zdravotníci v kraji podali lidem 1 725 179 dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Někteří lidé už absolvovali tři dávky. Kraj má 1,2 milionu obyvatel.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, nemocnice, COVID-19, pandemie covidu-19, Morava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě přibylo o dva tisíce nakažených méně než o týden dřív  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.