Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svatoanenská nemocnice v Brně odhalila případ jihoafrické mutace

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně odhalila další případ jihoafrické mutace koronaviru. Pacient se vrátil z dovolené v Tanzanii. Nemocnice zvládne rozeznat tři mutace koronaviru, jihoafrickou, brazilskou a britskou. V kraji se objevilo okolo deseti lidí s podezřením na jihoafrickou mutaci, která je údajně nakažlivější než ostatní. Případy byly v mateřské škole v Líšni a lidí po návratu ze zahraničí. Krom jihoafrické je v kraji i britská mutace.

U testovaných pacientů svatoanenskou nemocnicí se jihoafrická mutace objevila poprvé. „V naší laboratoři testujeme denně 600 až 700 vzorů, a to i na britskou, brazilskou a jihoafrickou mutaci. Zhruba 25 procent z celkového počtu vzorků je pozitivních," uvedla mluvčí nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská. Dodala, že brazilskou mutaci nemocnice ještě nezaznamenala.

Jihoafrická mutace koronaviru se objevila i ve Fakultní nemocnici v Bohunicích. Mluvčí Veronika Plachá uvedla, že šlo o člověka, který se vrátil ze Zanzibaru. V předešlých týdnech odhalila několik případů této mutace i labortoř Elisabeth Pharmacon. 

Nemocnice u svaté Anny se momentálně stará o zhruba tři desítky pacientů.„35 pacientů s covidem je na jednotkách intenzivní péče na dalších klinikách (11 na umělé plicní ventilaci), stav 24 z nich je vážný. Zbylí pacienti jsou na lůžkách s HFNO (vysokoprůtoková nosní oxygenoterapie), kyslíkem a standardních lůžkách.“ doplnila Lipovská. Svatoanenská nemocnice má momentálně také 37 nakažených zdravotníků, 36 zaměstnanců a jednoho fyzioterapeuta. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky ČR, Tanzanie, nemocnice, koronavirus, Brno, mutace, COVID-19, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Líšeň, Zanzibar, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alena Janáková

To už tak bývá, že víry mutují, zvláštní 3/4 roku nic extra, ale teď hned několik straaaašně nebezpečných. Pochybuju o tom, že někdo z ČR trávil Vánoce v JAR.

Úterý, 16. března 2021, 00:11Odpovědět

Jiří Hodač

Potřebují cestovat kdo ví kam - a za Jakou koliv cenu ? At si nesou důsledky své extravagance. Zavřít do podzemní kobky a jídlo a vodu spustit po kladce. Když to dva měsíce přežije , možná pustit na sluníčko......zmrdi zazobaní

Pondělí, 15. března 2021, 21:58Odpovědět

Ladislav Žiga

Kdejaký hňup to tahá z venku, ať si v té prdeli zůstane......

Pondělí, 15. března 2021, 21:22Odpovědět

Lenka Procházková

Taky bych je nepustila, ale to je povaha českého občana. Dokázat si, že odjedu do zakázaných oblasti. Dala bych jim k úhradě celou léčbu.

Pondělí, 15. března 2021, 20:41Odpovědět

Dan Karafiat

Takový bych nepouštěl do republiky

Pondělí, 15. března 2021, 19:53Odpovědět

Svatoanenská nemocnice v Brně odhalila případ jihoafrické mutace  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.