Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Nemocnice u svaté Anny dorazilo 10 tisíc balení ivermektinu, lékaři jím budou léčit covid

Do brněnské Nemocnice u svaté Anny dorazilo 10 tisíc balení léku ivermektin na léčení covidu-19. FNUSA už léčbu ivermektinem dříve vyzkoušela u 30 pacientů s koronavirem s těžším průběhem, zdravotní stav většiny se používáním ivermektinu ve spojení s další léčbou zlepšil. Podle Lipovské bude lék využívat nemocnice a jedná se také o distribuci do dalších zařízení.

Do Brna dorazilo antivirotikum dnes ráno. „Po domluvě s panem premiérem jsme ivermektin objednali v zahraničí, dodávka přišla dnes ráno. Jedná se o 200 tisíc tablet (až 20 tisíc pacientů, záleží na dávkování dle stavu pacienta). Nyní čekáme na přesné pokyny z Ministerstva zdravotnictví ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv, jakým způsobem bude probíhat distribuce,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Hana Lipovská. 

Podle primáře interní kardioangiologické kliniky nemocnice Michala Rezka zatím nemohou dělat závěry o tom, jak je léčba ivermektinem úspěšná. Podávat ho lékaři u svaté Anny zkoušeli v listopadu pouze 30 pacientům. „Nicméně tolerance léčby byla velmi dobrá, nežádoucí účinky minimální, zdravotní stav velké většiny pacientů se po užívání ivermektinu a ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštěni domů," uvedl pro ČTK Rezek.

Dostupný lék

Podle Lipovské teď nemocnice ivermektin neměla a léky z nové dodávky bude používat. "Ivermektin je levnější než ostatní léky, ale nyní je obtížně dostupný, protože v České republice zatím není registrovaný," konstatoval před několika dny Rezek.

Mluvčí nemocnice Lipovská uvedla, že se zajištění dodávky podařilo domluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Předseda vlády se přitom nedávno k ivermektinu vyjádřil tlumočením stanoviska ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové. Podle ní je většina studií k tomuto léku neúplná. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není ivermektin vhodný ani efektivní pro léčbu covid-19, řekl tehdy Babiš. Dnes ale premiér na twitteru uvedl, že doufá, že lék pomůže i dalším pacientům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky Fakultní nemocnice u sv. Anny, COVID-19, léčba, pacient, Brno, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Hana Lipovská, Andrej Babiš, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Nemocnice u svaté Anny dorazilo 10 tisíc balení ivermektinu, lékaři jím budou léčit covid  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.