Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Laboratoř potvrdila 3 případy jihoafrické mutace ve školce v Brně

V Brně se potvrdila takzvaným sekvenováním jihoafrická mutace koronaviru u tří případů z mateřské školy. Na twitteru to dnes uvedl ředitel laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý. Podle něj se laboratoři zároveň potvrdilo, že má k dispozici působ, jak jihoafrickou mutaci analyzovat do dvou hodin. Jihoafrická mutace je výrazně nakažlivější a podle odborníků snižuje účinnost některých vakcín a léků na covid-19.

Podezření se ve školce objevila v první polovině února, školka je nyní zavřená. Hygienici prověřovali ve školce čtyři podezření na jihoafrickou mutaci - u dvou dětí a dvou učitelek. Vzorky ale odebírá více laboratoří. Tři odebrala právě Elisabeth Pharmacon.

Sekvenace je podrobná genetická analýza viru, která mutaci potvrdí, nebo vyvrátí. „Laboratoře Elisabeth Pharmacon právě potvrdily sekvenováním jihoafrickou mutaci u všech tří avizovaných vzorků z brněnské školky. Zároveň bylo potvrzeno, že máme k dispozici rychlý způsob, jak analyzovat jihoafrickou mutaci do dvou hodin několikabodovou analýzou podezřelých vzorků," uvedl Šerý.

V Jihomoravském kraji bylo pět podezření na jihoafrickou mutaci. Kromě čtyř ve školce bylo jedno u ženy, která se vrátila ze zájezdu ze Zanzibaru. Vyjádření hygieniků ČTK zjišťuje. V zemi je ale i několik dalších případů podezření na jihoafrickou mutaci. Ve čtvrtek byla v zemi potvrzena první nákaza jihoafrickou mutací koronaviru.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Jihomoravský, mutace, Brno, COVID-19, laboratoř, Jihomoravský kraj, Zanzibar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Laboratoř potvrdila 3 případy jihoafrické mutace ve školce v Brně  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.