Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOLKLORNÍ DRBNA: Na festivalech sbírali trofeje Kyjované. Ve Strážnici vládla neskutečná atmosféra

Poslední dva červnové víkendy si milovníci folkloru užili naplno. Tradičně velkolepou Strážnici vystřídal festival v Dambořicích. Na obou akcích se soutěžilo a nejvíc se letos dařilo tanečníkům z Kyjova.

Soutěž verbířů – aréna praskala ve švech

Program festivalu byl tradičně nabitý zajímavými programy. Po více než třiceti letech ožila také Zbojnická louka, kde se pořadatelům podařilo připravit méně formální, o to ale příjemnější, prostředí pro samostatné koncerty, dobroty mezinárodní gastronomie nebo zábavu pro děti.

Organizátor festivalu se letos rozhodl přesunout finále soutěže O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku do amfiteátru Zámek, který má dvojnásobnou kapacitu než původní dějiště soutěže areál Zahrada. O dvě hodiny byl také posunut začátek programu, aby nekolidoval s probíhajícím krojovaným průvodem. Ten tradičně ukončují domácí Strážničané, kteří soutěž v minulosti nestíhali.

Pět a půl tisíce lidí v ochozech

O velké popularitě soutěže jsme psali už v rozhovorech s jednotlivými finalisty. Počáteční obavy ze změny místa vystřídal úžas, jak organizátorů, tak samotných diváků. Aréna praskala ve švech, na stadion se vměstnalo 5 500 diváků. Atmosféra, kterou vytvořili si s ničím nezadala s tou, kterou známe ze zápasů fotbalového mistrovství světa. Bouřlivé potlesky a hlasité povzbuzování střídaly mexické vlny. S nadšenou masou fanoušků pohotově a vtipně komunikoval skvělý moderátor programu Ladik Šimeček. V tomto vroucím kotli se představilo 19 verbířů, kteří byli vybráni odbornou porotou z dopoledního předkola nebo postoupili přímo, jako vítězové regionálních kol.

ČTĚTE TAKÉ: Na soutěže vypravuju celé autobusy svých fanoušků, mají oběd zdarma, vtipkuje nejlepší verbíř Uherskohradišťska 
 

Vítězství v této královské disciplíně vybojoval Antonín Žmola z Kněžpole. Šestinásobný vítěz ankety diváka, se kterým jsme v rozhovoru žertovali o tom, zda vypravuje na soutěž autobusy svých fanoušků se dočkal zaslouženého ocenění také od odborné poroty. Druhé a třetí místo opanovali verbíři z Kyjova, Milan Pokorák a Martin Vašulka. Po loňském prvním místě Pavla Fridricha tak putují do Kyjova další medaile.

Boj s živly v Dambořicích

Zatímco minulý ročník soutěžního festivalu v Dambořicích propršel a bouřka donutila diváky hlavního pořadu mačkat se pod stříškami a stany, letos se bojovalo s živly pouze na hlavním pódiu. Oheň, voda, země a vzduch, byly ústředním tématem celého festivalu a dominovaly také v hlavním sobotním pořadu, kde proti sobě soutěžilo šest souborů o nejvyšší ocenění odborné poroty. Porotě, složené z uznávaných etnologů, muzikologů, choreografů a tanečníků, předsedal etnolog a etnomuzikolog doc. Lubomír Tyllner.

damborice-new2.jpg

Oproti původně avizovanému zájmu se do soutěže nakonec přihlásilo pouze šest souborů, o to vyšší byla kvalita a pestrost celého programu. Vysokou úroveň ocenili bouřlivým potleskem jak diváci, tak odborná porota při závěrečném hodnotícím semináři. Cenu poroty za hudebně – dramatický projev obdržela pražská Rosénka a také soubor Cifra z Uherského Hradiště za mimořádný dívčí pěvecký projev. Absolutním vítězem soutěžního pořadu se stal dívčí taneční soubor Motovidlo z Kyjova s energickým číslem Ostatky aneb odpusť nám baso.

damborice-new.jpg

Taneční soubor Motovidlo tvoří pouze dívky, bývalé členky dětského souboru Kyjovánek. Cimrmanovskou nevýhodu (v souboru tančí samé dívky) šikovně eliminovaly použitím ostatkových masek a diváky s porotu přesvědčily energickým výkonem, propracovanou a pestrou choreografií i spojením hudby a hudebníků s dějem na jevišti. Kyjovské Motovidlo si odváží už druhé ocenění z dambořických soutěžních festivalů a už po třech letech od svého založení se stává respektovaným souborem, se kterým je třeba počítat.

Autoři

Štítky Folklorní Drbna, Folklor, jižní Morava, Strážnice, Dambořice, festivaly, verbuňk, festival, soutěž, Kyjov, tanečník, porota, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOLKLORNÍ DRBNA: Na festivalech sbírali trofeje Kyjované. Ve Strážnici vládla neskutečná atmosféra  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.