Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Koalice SPOLU do evropských voleb? Vítězství rozumu nad pocity

Publikováním memoranda se strany koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) zavázaly ke vzájemné spolupráci ve volbách do Evropského parlamentu v červnu příštího roku. Skončil tak pro mnohé bolestný proces rozhodování, zda jít do voleb SPOLU nebo samostatně. Zatímco někteří v koalici SPOLU viděli přirozené pokračování koaliční spolupráce, jiní poukazovali na údajně nepřekonatelné ideologické rozpory při hledání řešení mnohých evropských problémů. Nemalou roli v těchto diskusích sehrály i osobní animozity mezi evropskými tvářemi jednotlivých koaličních stran SPOLU, strach z vykroužkování a také údajná nemožnost sjednotit se na společném programu.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je rubrika ZBrusu.

První problém se podařilo vyřešit nominací Alexandra Vondry z ODS jakýmsi superlídrem, nepočítajícím se do stranického „zipu“ a Veroniky Vrecionové také za ODS, do pozice „malého lídra“. Takto se podařilo obsadit dvě místa kandidátky nejviditelnějšími odpůrci koaličního uspořádání do evropských voleb. Až třetí a čtvrté místo na společné kandidátce pak obsadí nominanti menších koaličních stran. Páté místo patří opět ODS a pokud nedojde k nějakému překvapení, obsadí ho jeden z největších znalců evropské legislativy, Jihomoravák Ondra Krutílek.

Problematika kroužkování není ve volbách do Evropského parlamentu tak výrazným problémem, protože každý volič má pouze dva preferenční hlasy, čímž se větší pohyby na kandidátkách eliminují.

Co se týče společného programu, opět se ukázalo, že kde je vůle, tam je i cesta. Zveřejněné Programové desatero koalice Spolu do evropských voleb, převážně z dílny Alexandra Vondry, obsahuje všechny evropské klíčové výzvy dneška – bezpečnost Evropy včetně důrazu na daleko důslednější ochranu vnějších hranic EU před nelegální imigrací, její konkurenceschopnost, energetická nezávislost, propojení dopravní a informační infrastrukturou a prosperující zemědělství. Pro středové voliče je zařazen i bod „Zelená Evropa pro člověka“, definovaná s důrazem na ochranu i obnovu přírody a biodiversity, bez nutnosti zmínit „Green Deal“, červený hadr pro většinu voličů ODS. Důležité je konstatování, že Česká republika nezvládne dekarbonizaci bez jaderné energetiky. Kandidáti se proto podpisem Memoranda zavázali prosazovat její zrovnoprávnění vůči jiným bezemisním zdrojům.

Memorandum správně neřeší budoucí členství jednotlivých stran koalice SPOLU v evropských politických frakcích v Evropském parlamentu. To ani není téma evropských voleb a kňučení z ANO a SPD na toto téma jen potvrzuje správnost rozhodnutí lídrů SPOLU.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytnuto A. Musilem

Štítky glosa, Aleš Musil, EU, SPOLU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Pacik

Otázka: Budou schopni likvidovat EU tak jako Českou republiku? Tam by mohli býti celkem užiteční.

Pátek, 10. listopadu 2023, 11:37Odpovědět

GLOSA: Koalice SPOLU do evropských voleb? Vítězství rozumu nad pocity  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.