Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rozhodčí čelí větší agresivitě, říká předseda fotbalové asociace Petr Fousek

Využití areálu Strahov, členské příspěvky i velký problém v podobě nedostatku rozhodčích, kterých v Evropě chybí zhruba 40 tisíc. Nejen to jsou témata, která řeší vedení Fotbalové asociace České republiky (FAČR). O těchto výzvách či komunikaci se zástupci regionálního fotbalu promluvil v dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků předseda FAČR Petr Fousek.

Večer se máte zúčastnit utkání Sparty s Galatasarayem, ještě předtím jste však navštívil Valnou hromadu Jihočeského krajského fotbalového svazu. Proč?
Ten důvod je jednoduchý. Já jako předseda FAČR se domnívám, že to je výraz nějakého respektu a funkcionářské cti. Samozřejmě je to i touha být v kontaktu s těmi lidmi a vědět, co se v regionu odehrává. Kdykoliv mě někdo pozve, tak se toho zúčastním. Tady jsem pozván vedením Jihočeského krajského fotbalového svazu. Přijel také generální sekretář a je to důkaz toho, že Jihočeský kraj vnímáme. Snažíme se navštívit i další valné hromady. 

V tom náročném programu, stihnete přijet do všech regionů, abyste si promluvil o tématech či problémech, které se v krajích řeší?
Způsoby komunikace jsou různé. Valná hromada má být především důstojná a na některé věci tady není prostor. Máme ale řadu nástrojů, jak komunikovat. Jsou to ty moderní, ale také platí to, že nás kdokoliv - ať už je to zástupce klubu, okresního fotbalu či kdokoliv jiný  - může navštívit v Praze na Strahově. V minulosti toho mnozí z Jihočeského kraje využili.

Naproti té komunikaci jde i krajský fotbalový svaz? 
Ano, Jihočeský kraj dělá například zajímavou akci, kterou by mohli dělat i v dalších krajích. Jednou za rok se koná setkání vedení krajského fotbalového svazu, výkonných výborů všech okresů a všech odborných komisí. Tam je dobré si vyměnit nějaké informace. Jsou i další platformy, jako jsou setkání okresních fotbalových svazů, česká komora, Valná hromada FAČR a tak dále.

Mohla by komunikace být přece jen intenzivnější?
Někdy na to bývají stesky, že by tomu tak mohlo být. Já myslím, že ze strany FAČR jsou ty informace k dispozici. Je to jen o tom, jakým způsobem využít kanály, které jsou k dispozici.

Měl jste dnes prostor si popovídat o tom, co se řeší na jihu Čech?
Zatím nebyl prostor. Přijel jsem a od té doby jsem se stačil pozdravit s předsedou Tomášem Pintérem a dalšími funkcionář z vedení jihočeského fotbalu. Za chvíli začneme a celá řada bodů je na programu, o některých budu mluvit při svém vystoupení a samozřejmě se týkají jihočeského fotbalu. 

Co jsou ta témata? Jaké zprávy chcete na valné hromadě sdělit?
Začal maraton valných hromad okresních fotbalových svazů, teď je valná hromada kraje, následovat budou česká komora a v květnu Valná hromada FAČR. My tam máme na programu celou řadi věcí. Je to využití areálu Strahov (FAČR letos vyhlásila soutěž o návrh nejvýhodnějšího využití strahovského areálu v Praze, součástí je i stadion Evžena Rošického., pozn. redakce), členské příspěvky, stanovy FAČR či reorganizace soutěží. Právě o tom bude řeč. 

Nejen na jihu Čech se dlouhodobě řeší téma rozhodčích, které se v kraji daří získávat a rozvíjet. Vnímáte to? A může to být insiprace pro jiné regiony?
Vnímám to. Musím říct, že to, co jsem registroval ohledně práce jihočeské komise rozhodčích, mělo nadkrajskou úroveň. Vím, že nábory, o které se snažíme v celé republice, tady fungují dobře. Jde o problém český, ale řeší se napříč Evropou, kde chybí 40 tisíc rozhodčích. Je to nesmírně složité a jsem rád, že přes finanční a osobní výzvy se kamapaň daří. My nasadili do boje jiné kampaně, než bývaly dříve. Máme ve FAČR nástroj, který se jmenuje Okresní gestor rozhodčích. To je nová funkce, která dbá na to, aby rozhodčí na základě nějaké kampaně do procesu naskočil a za 14 dní neskončil. Chceme, aby v tom dotyčný zůstal a dál rozhodoval a rozvíjel své schopnosti. 

Řešíte i přístup k rozhdočím a to, čemu čelí na hřišti?
Ano, potýkáme se se vzrůstající agresivitou a vulgarismem ve všech soutěžích, ať už jde o dospělé či mládež. Svědčí o tom statistiky disciplinární komise. Jde o celospolečenský jev, který se zhoršil po covidu. Je to věc, která se netýká jen Česka. Pochopitelně to je něco, co začínajícím rozhodčím nevyhovuje. 

Jsou regiony právě to místo, kde celý proces začíná? Rozhodčí tam sbírají návyky a první zkušenosti důležité k tomu, aby se mohli posouvat.
Samozřejmě. Vy jako kandidát na rozhodčího vstupujete do piramidy na jejím spodku na základě dané kampaně. Dostanete nějaký aktivační balíček, kde je vybavení. Okresní gestor se vám poté věnuje, čekají vás různá školení či fyzické testy. Když má rozhodčí talent a pracuje na sobě, tak je dnes mnohem snažší jít žebříčkem nahoru. Můžete se posunout do kraje, z kraje do ŘKČ (Řídící komise pro Čechy, pozn. redakce), což jsou soutěže ČFL a českých divizí a ti nejlepší se mohou dostat ještě dál. Na listinách první a druhé ligy totiž za poslední dva roky došlo k radikálním změnám.

Jakým?
Spousta rozhodčích musela skončit z etických důvodů. Někteří skončili ze zdravotních či profesních důvodů. Díky tomu tam přišla celá řada mladých rozhodčích, na které je velký tlak, protože profesionální fotbal je něco úplně jiného. Určitě jste zaznamenal občasnou kritiku, že zápas první či druhé ligy píská rozhodčí, který má málo odpískáno málo zápasů. Je to doklad toho, že každý může chytit příležitost za pačesy. 

Po valné hromadě jedete do Prahy na zápas Evropské ligy. Jaké další významné události váš v nadcházejících týdnech čekají? 
Dnes večer jedu na již zmíněnou Spartu, protože na utkání s Galatasarayem přijede silná delegace UEFA. Pozvali mě jako člena výkonného výboru a nemohu tam chybět. To není jen o tom navštívit fotbalové utkání, ale jde o věc nějaké diplomacie českého fotbalu. V sobotu mě čeká další valná hromada v Pardubickém krajském fotbalovém svazu. Tenhle týden už jsem byl na valné hromadě na Vysočině, takže pořád se něco děje. 

Ohodnoť článek

Foto ČTK / Říhová Michaela

Štítky petr fousek, fačr, rozhodčí, fotbal, sport, jihočeský kraj, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodčí čelí větší agresivitě, říká předseda fotbalové asociace Petr Fousek  |  Bez servítků  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.