Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fakultní nemocnice vybudovala pokoje pro rodiče dětí na JIP

Fakultní nemocnice v Brně vybudovala na dětské jednotce intenzivní péče pokoje pro rodiče. Matky v nich mohou být 24 hodin denně, řekla dnes novinářům mluvčí zařízení Anna Mrázová. Podle ní nemocnice dosud nic takového neměla a rodiče museli za vážněji nemocnými dětmi denně docházet. Ve dvou pokojích mohou najít zázemí čtyři matky. Slouží především pro rodiče předčasně narozených dětí nebo dětí po operaci. Jedna z prvních maminek, která pokoje využila, je velmi spokojená.

Nemocnice pokoje vybudovala za více než 300.000 korun v prostoru, kde skladovala inkubátory. "Vybudovali jsme dva pokoje a také koupelnu se sprchou a umyvadlem v předsíňce. Peníze jsme získali od sponzorů z Tepláren Brno a dalších firem a také společnost Bauhaus nám věnovala sanitární techniku, obklady a další vybavení," uvedla Mrázová. "Dříve nic takového nebylo možné vybudovat, protože jsme na to neměli peníze. Vlastní prostředky dáváme na nezbytně nutné potřeby. Nicméně jedním z našich cílů je rozšiřovat služby tak, aby mohli být rodiče v nemocnici s dětmi," poznamenal ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Podle primáře pediatrické kliniky Františka Jimramovského jsou obdobné pokoje v Brně novinkou. "Obecně ve zdravotnictví není trend hospitalizovat maminky s dětmi přímo na jednotkách intenzivní péče vzhledem k poměrně náročné ošetřovatelské péči," vysvětlil Jimramovský.

Nic podobného nemají například v kyjovské nemocnici. "Rodiče mohou být na dětském oddělení, ale nikoliv na jednotce intenzivní péče. Rádi bychom ale něco takové měli, protože je to dobrá věc. Chceme to řešit," řekla ředitelka zařízení Danuše Křiváková. Podle ředitelky hodonínské nemocnice Věry Dostálové nemá nic takového ani Hodonín.

Matky mohou být na brněnském oddělení JIP celý den. "Pokud to zdravotní stav dovoluje, o děti se starají, přebalují je a pomáhají sestřičkám. Pro společný vztah matky a dítěte je zásadní, že spolu i ve vážném stavu mohou být," informovala Mrázová.

Potvrzuje to čtyřiadvacetiletá Veronika, která pokoje využila jako jedna z prvních matek. "Je dobře, že tady můžu být s malou přímo na oddělení a nemusím běhat nikam jinam a kdykoliv si za ní zajdu. Jsem tu spokojená a je to pro matky velká výhoda," sdělila Veronika.

Zdroj ČTK

Štítky nemocnice, jip, dětská nemocnice, fakultní nemocnice, zdraví, pokoje, matky, děti, jednotka intenzivní péče, Fakultní nemocnice Brno, Bauhaus, Teplárny Brno, Roman Kraus, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice vybudovala pokoje pro rodiče dětí na JIP  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.