Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Moravy ubývá případů žloutenky

Hygienici v Jihomoravském kraji zaznamenali v posledních týdnech úbytek případů žloutenky, která kraj sužuje od loňska. Zatímco ve stejnou dobu v minulém roce přibývalo týdně 30 případů, nyní je to jeden nebo dva za 14 dnů. Epidemie by se mohla pomalu blížit ke konci, nicméně riziko nákazy stále existuje. Od začátku roku je 67 nakažených, loni jich bylo skoro 450. V předchozích letech bývalo 20 případů ročně.

Vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek upozornila, že i když je žloutenka na ústupu, stále se objevují případy ze stejné vlny jako loni. „Můžeme to specifikovat laboratorní metodou toho viru a stále je to ten náš jihomoravský," uvedla Ciupek. Další dva případy navíc hygienici objevili odjinud, lidé si nákazu přivezli ze zahraničí a nijak nesouvisela s jihomoravskou více než roční epidemií.

Nejzasaženější je stále Brno a jeho okolí, kde je 80 procent nakažených. „Nejvíce zasažená věková skupina je od 25 do 44 let. O konci žloutenky budeme moct mluvit až v případě, že uplynou dvě inkubační období po sobě, aniž se objeví nějaký nový případ. Jedno inkubační období je 50 dnů," dodala Ciupek. Očekává však, že v zimě bude ještě větší útlum, protože lidé méně konzumují jídlo na ulicích například ze stánků a také více nosí rukavice.

Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.
  

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky žloutenka, Morava, Jihomoravský kraj, jídlo, Krajská hygienická stanice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy ubývá případů žloutenky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.