Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kraj podpoří domácí hospicovou péči deseti miliony korun

Jihomoravský kraj v letošním roce podpoří domácí hospicovou péči deseti miliony korun z dotačního programu. Peníze umožní těžce nemocným pacientům umírat doma. Organizace, které tuto službu zajišťují, mohou o peníze žádat do konce února. Kraj má na rok 2017 schválený rozpočet s příjmy i výdaji 6,4 miliardy korun.

Samostatný dotační program Jihomoravského kraje na podporu poskytování domácí hospicové péče funguje od roku 2015. V úvodním ročníku rozdělil sedm milionů korun, loni částku zvýšil o tři miliony. Více než polovinu z celkové částky v minulém roce získala Diecézní charita Brno.

Podle její mluvčí Diany Tuyet-Lan Kosinové však příspěvky od kraje na pokrytí všech nákladů na péči nestačí. "Loni jsme službu hospicové péče poskytli přibližně 300 pacientům. Dotace nám pokryly asi 80 procent nákladů," uvedla Kosinová. Charita bude letos kraj žádat o podobnou částku jako minulý rok, kdy žádala o více než 11 milionů. Nakonec ale dostala přes šest milionů. Pokud by kraj poskytl celých 11 milionů, charita by mohla ošetřit dvojnásobný počet nemocných, doplnila Kosinová.

Jaký příspěvek organizace dostane, bude podle krajské mluvčí Moniky Bridzákové jasné v dubnu. Kromě Diecézní charity Brno získalo loni peníze dalších sedm organizací, například i charita v Kyjově nebo ve Veselí nad Moravou.

Ošetřování v domácí péči pacientům může umožnit lékař. Pokud ji povolí, o nemocného se starají rodinní příslušníci, pravidelně za ním docházejí zdravotní sestry, případně psycholog, duchovní nebo dobrovolníci, kteří zajišťují sociální kontakt. Kromě těchto služeb mohou organizace zabývající se hospicovou péčí půjčovat potřebné vybavení, kterým jsou například polohovací lůžka. "Lidé si přejí umřít doma. Pokud je rodina připravena tuto možnost poskytnout, je dobré je podporovat. V nemocnici je tato péče navíc mnohanásobně dražší," řekl hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD), který má v kompetenci sociální služby. Díky domácí hospicové péči umírá doma až 80 procent nevyléčitelně nemocných.

Na domácí hospicovou péči přispívá také brněnský magistrát. V letošním roce zvýšil dotaci domácímu Hospici Tabita z 800.000 na 1,8 milionu korun. Hospic Tabita provozuje Hospic sv. Alžběty, který dostane dalších 1,2 milionu korun.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Jihomoravský kraj, peníze, pacient, dotace, Diana Tuyet-Lan Kosinová, Brno, Marek Šlapal, ČSSD, Diecézní charita Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří domácí hospicovou péči deseti miliony korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.