Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Onkologové z Brna sepsali pro praktické lékaře návod, jak postupovat při léčbě lidí s rakovinou

Masarykův onkologický ústav v Brně vytvořil návod pro efektivní léčbu pacientů s rakovinou, určený praktickým lékařům a ambulantním specialistům. Brožura obsahuje pokyny pro diagnostiku, přesměrování pacientů a kontakty na specializovaná pracoviště. Cílem je zlepšit spolupráci mezi lékaři a zefektivnit péči o onkologické pacienty v regionu.

Masarykův onkologický ústav v Brně sestavil podrobný návod jak postupovat při léčbě pacientů s rakovinou, aby byla co nejrychlejší a nejefektivnější. Je určen praktickým lékařům a ambulančním specialistům. Jeho součástí jsou například instrukce, kam přesměrovat pacienty při různých scénářích a seznam potřebných kontaktů na specializovaná pracoviště. Brožuru s návodem v uplynulém týdnu obdrželi všichni praktici v kraji. Novinářům to ve středu řekl ředitel ústavu Marek Svoboda.

Dokument má urychlit diagnostiku onemocnění, vzájemné konzultace mezi doktory a předávání onkologických pacientů v regionu. „Současně má sloužit jako praktický průvodce, pokrývající celou onkologickou problematiku, včetně prevence, genetiky nádorů nebo paliativní léčby,“ uvedl Svoboda.

Praktici a ambulantní specialisté jsou většinou první, kdo odhalí u pacienta známky onkologického problému nebo vyhodnotí, že byl měl člověk absolvovat preventivní vyšetření. „Těchto pacientů stále přibývá a stará se o ně celá řada různých specialistů. Není jednoduché léčbu správně a efektivně zorganizovat,“ poznamenal Svoboda. Pacient by díky návodu neměl bloudit systémem. 

Nádory slinivky jsou zpočátku bezpříznakové, varují lékaři z Brna. Specializují se na léčbu i prevenci

Zhoubných nádorů slinivky břišní v tuzemsku přibývá. Za posledních třicet let je to nárůst o šedesát procent. O podobné číslo vzrostla i úmrtnost, neboť onemocnění je zprvu bezpříznakové a lékaři jej odhalí až v pozdním stadiu. Na prevenci i léčbu...

Lepší spolupráci si od projektu slibuje také Ivo Procházka, předseda jihomoravského Sdružení praktických lékařů. „Častým problémem je komunikace mezi praktiky a onkology, potřebná dokumentace už se k nim často nedostane,“ míní.

Podle zástupkyně organizace Hlas onkologických pacientů Michaely Tůmové je v Jihomoravském kraji spolupráce mezi praktiky a onkology na vyšší úrovni než v jiných krajích. „Samozřejmě by bylo ideální, pokud by podobná iniciativa vznikla i v dalších regionech. Záleží to ale přímo na jednotlivých onkologických centrech,“ dodal Igor Kiss, předseda České onkologické společnosti ČLS JEP.

Všichni praktici v Jihomoravském kraji nyní brožuru mají v tištěné i elektronické podobě. V nejbližších týdnech by ji měli dostat i ambulantní specialisté. Dohromady se jedná o více než tisíc míst.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky MOÚ, onkologie, lékaři, rakovina, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onkologové z Brna sepsali pro praktické lékaře návod, jak postupovat při léčbě lidí s rakovinou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.