Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Nádory slinivky jsou zpočátku bezpříznakové, varují lékaři z Brna. Specializují se na léčbu i prevenci

Zhoubných nádorů slinivky břišní v tuzemsku přibývá. Za posledních třicet let je to nárůst o šedesát procent. O podobné číslo vzrostla i úmrtnost, neboť onemocnění je zprvu bezpříznakové a lékaři jej odhalí až v pozdním stadiu. Na prevenci i léčbu se zaměřují odborníci z Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Zákeřné onemocnění

Lékaři z Masarykova onkologického ústavu v Brně se specializují na nádor slinivky. Každým rokem do zdravotnického zařízení, které je jedním z největších specializovaných center, přichází zhruba 180 pacientů s touto diagnózou. Jedná se o nejzákeřnější onkologické onemocnění, protože je z počátku bezpříznakové, avšak úmrtnost je velmi vysoká.

„Onemocnění se nejčastěji vyskytuje ve vyšším věku, nejčastěji u lidí mezi 65 a 80 lety. K významným faktorům patří také kouření, nadměrné pití alkoholu, obezita nebo cukrovka vznikající v dospělosti. U 10 až 15 procent případů ale také hraje významnou negativní roli také genetika,“ vysvětlil ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

Případů rakoviny mezi mladými přibývá. Prevence je důležitá, apelují brněnští onkologové

Výskyt nádorových onemocnění mezi dospívajícími a mladými dospělými postupně narůstá, přibližně asi o procento ročně. Informovali o tom lékaři z Masarykova onkologického ústavu na Žlutém kopci. Uvedli, že největší důraz je u této věkové skupiny...

Důraz na prevenci

Nádoru slinivky se dá předejít hlavně prevencí. „Primární prevencí je samozřejmě dodržování zdravého životního stylu, tím by bylo možné zabránit až polovině případů této rakoviny. Osobám s nejvyšším rizikem jejího vzniku lze nabídnout preventivní vyšetření, které až pětkrát zvýší šanci, že rakovinu odhalíme ve stadiu léčitelném operací,“ dodal doplnil Svoboda.

Dále je důležité sledovat rizikové skupiny. Do těch patří lidé s chronickým onemocněním slinivky, s dědičnou predispozicí k rakovině nebo s alespoň dvěma blízkými příbuznými s rakovinou slinivky. Těmto lidem je určený preventivní program v podobě klinické studie SCREPAN. Zda lidé do nějaké z rizikových skupin patří, mohou konzultovat také po e-mailu na adrese prevence.slinivka@mou.cz.

V Brně léčí rakovinu už téměř devadesát let. Onkologický ústav se rozroste o dvě nové budovy

Masarykův onkologický ústav se do dvou let rozšíří o dva nové pavilony. V areálu na Žlutém kopci vyroste Centrum onkologické prevence a Centrum inovativní a podpůrné péče dohromady za miliardu korun. Díky pracovištím zdravotnické zařízení, které se...

Onemocnění se často vrací

Diagnostika rakoviny slinivky je založená na pokročilých zobrazovacích metodách, jako je magnetická rezonance nebo endosonografie, tedy vnitřní ultrazvuk. Pokud odborníci osoby s vysokým rizikem pravidelně sledují, mohou rakovinu odhalit včas.

„Kolem deseti procent má lokalizovaný nádor, který lze operovat. I po operaci je však vysoké riziko návratu onemocnění, přibližně 80 až 90 procent do tří let od operace. U dalších deseti až 20 procent pacientů nádor lze operovat, ale nejprve pacienta léčíme chemoterapií, abychom nádor zmenšili a zvýšili šanci na radikální resekci,“ uvedl vedoucí centra pro nádory slinivky břišní Radim Němeček.

Až v polovině případů onemocnění doprovází metastáze a lékaři přistupují k paliativní léčbě. Přestože jde o velmi zhoubné onemocnění, v posledních letech se délka dožití prodloužila dvojnásobně

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením MOÚ

Štítky MOÚ, onkologie, rakovina, léčba, zdraví, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádory slinivky jsou zpočátku bezpříznakové, varují lékaři z Brna. Specializují se na léčbu i prevenci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.