Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

V brněnské Dětské nemocnici pacientům radí umělá inteligence. Testují virtuální vrátnou

V brněnské Dětské nemocnici testují digitálního asistenta s umělou inteligencí, který pomáhá návštěvníkům s orientací. Zařízení zvané aReception odpovídá na dotazy o nemocnici i jejím okolí, a to buď hlasem, nebo přes dotykovou obrazovku. Testování provozu probíhá do listopadu 2024, poté dojde k úpravám a rozšíření.

V Dětské nemocnici, která spadá pod Fakultní nemocnici Brno, testují nový digitální monitor s umělou inteligencí, který má usnadnit orientaci a navigaci návštěvníků v areálu nemocnice. Toto zařízení, známé jako aReception, je umístěno vedle centrální evidence pacientů v Teyschlově hale. Dalo by se tedy označit za jakousi virtuální vrátnou.

Zařízení využívá umělou inteligenci ke zpracování mluvené řeči a funguje jako hlasový asistent. Na základě nastavených scénářů odpovídá na dotazy a provádí různé akce, aby rodičům a návštěvníkům poskytl potřebné informace.

FOTO: se svolením FN Brno

„Návštěvníci mohou s aReception komunikovat buď hlasem, nebo přes dotykovou obrazovku, a získat tak informace o orientaci v nemocnici, detailech o klinikách, nebo o dalších službách, včetně zobrazení okolních zařízení, jako jsou bankomaty či zastávky MHD. Zařízení také umožňuje skenovat mapky do mobilu pomocí QR kódu,“ informoval novináře mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Digitální asistentka je v Dětské nemocnici v provozu od září 2024 a zkušební období trvá do listopadu. Poté se plánuje rozšíření funkcí, například přidání dalších oddělení a možnost vícejazyčné podpory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením FN Brno

Štítky FN Brno, Dětská nemocnice, AI, asistent, vrátná, testování, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské Dětské nemocnici pacientům radí umělá inteligence. Testují virtuální vrátnou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.