Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Případů klíšťové encefalitidy a boreliózy na jižní Moravě přibývá. Na vině je počasí

Infekčních nemocí přenášených klíšťaty letos hygienici na jižní Moravě zaznamenali více než loni. Počet případů klíšťové encefalitidy dosáhl od začátku roku 39, loni jich za stejné období bylo 33. Obdobný růst evidují u boreliózy, případů je 280, o 120 více než za stejné období minulého roku. Sezona aktivity klíšťat přitom pokračuje, řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Preventivní očkování a repelenty

Dosud je na jižní Moravě potvrzených 39 případů klíšťové encefalitidy, což je stejně jako za celý loňský rok. Nepříznivý trend ovlivnilo zejména počasí, kdy aktivitě klíšťat přál na jaře déšť.

„V nadcházejícím období mohou vznikat další případy onemocnění přenášených klíšťaty, proto i nadále doporučujeme dodržovat preventivní opatření při pobytu v přírodě. Jedná se o důsledné používání repelentů a v případě klíšťové encefalitidy o preventivní očkování, případně kontrolu přeočkování," uvedla Ciupek.

Závažné onemocnění

Encefalitida zasahuje nervový systém, způsobuje například epilepsii, meningitidu, obrnu a v krajním případě hrozí smrt. Očkování pro lidi starší 50 let, pro něž je onemocnění ještě závažnější, plně hradí pojišťovny.

S letním obdobím se pojí také častější výskyt infekcí bakteriálního původu, jako jsou kampylobakterióza a salmonelóza. V tomto ohledu se podle Ciupek letošní léto nijak nevymykalo. Hygienici neevidují žádnou epidemii infekcí z potravin. Z pohledu nemocí byly bezproblémové i dětské tábory, řekla Ciupek.

Komplikace spojené s povodněmi

Střevní a další rizikové infekce se pojí i s povodněmi.

„Pokud při nich lidé vypomáhají, měli by používat ochranné pomůcky a dodržovat hygienu rukou, aby zamezili vzniku infekcí ze záplavové vody a předmětů touto vodou kontaminovaných. Nadměrný stres, pocit bezmoci, nevyspání, vyčerpání a prochlazení oslabuje organismus, který se stává náchylnější k infekcím a rovněž může zhoršovat chronická onemocnění. Ve vzájemném těsném kontaktu se mohou snáze šířit i respirační virózy. Na druhou stranu, organismus je v krizových situacích schopen mobilizovat svoje rezervy a k následnému oslabení může dojít až s určitým časovým odstupem," dodala ředitelka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Jihomoravský kraj, klíště, encefalitida, borelióza, nemoc, zdraví, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů klíšťové encefalitidy a boreliózy na jižní Moravě přibývá. Na vině je počasí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.