Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Brňané mohou od září využívat pohotovost pro dospělé také ve Vojenské nemocnici

Brněnská Vojenská nemocnice začátkem září spustí lékařskou pohotovost pro dospělé. Pohotovost bude ve všední dny otevřena od 15:30 do 20:30 a o víkendech a svátcích od 08:00 do 14:00. Nemocnice tak reaguje na připravovanou změnu ministerstva zdravotnictví, která požaduje pohotovost u každého urgentního příjmu.

Vojenská nemocnice Brno zahájí od 1. září lékařskou pohotovostní službu pro dospělé. Ve všední dny bude fungovat od 15:30 do 20:30 a o víkendech či svátcích od 08:00 do 14:00. „Zařízení se tak rozhodlo v reakci na připravovanou novelu ministerstva zdravotnictví, podle které by u každého urgentního příjmu v nemocnici měla být i pohotovost,“ řekl ředitel Vojenské nemocnice Petr Král. Pohotovost podle něj pracoviště urgentního příjmu efektivně doplní.

Do roku 2008 měla nemocnice službu dozorčího lékaře, kde byli všeobecní praktikové. Oficiálně však statut lékařské pohotovosti neměla.

Nemocnice se stejně jako ostatní potýká s nedostatkem zdravotnického personálu. V jednotlivých případech také lékaři již vyčerpali hranici 416 hodin dobrovolné přesčasové práce. „Nicméně díky implementovaným opatřením a skvělému přístupu našich zaměstnanců jsme schopni zabezpečit provoz pohotovostní služby v požadovaném rozsahu. V současnosti máme uzavřené smlouvy s dostatečným počtem lékařského i nelékařského personálu. Tento počet by měl zajistit dlouhodobou udržitelnost,“ uvedl Král.

Všeobecnou pohotovost nyní v Brně zajišťuje Fakultní nemocnice Brno a Úrazová nemocnice, dlouhodobě jsou přetížené. „Důvodem je zejména to, že lidé systému zneužívají a chodí tam s obtížemi, které mohou vyřešit u svého praktického lékaře,“ uvedla mluvčí Úrazové nemocnice Andrea Šromová. Svatoanenská fakultní nemocnice nabízí pohotovost ORL, tedy při ušních, nosních a krčních potížích, a také při problémech s očima.

Připravovaná novela ministerstva také převádí povinnost zajištění pohotovosti z krajů na zdravotní pojišťovny. Její platnost navrhuje úřad od příštího roku, záležet bude na legislativním procesu. Jihomoravský kraj žádal tuhle změnu s ohledem na zvyšování nákladů za pohotovosti již loni.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Vojenské nemocnice Brno

Štítky zdraví, nemocnice, pohotovost, lékař, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

to je dobře, že nemusíme do bronxu

Pátek, 30. srpna 2024, 10:25Odpovědět

Brňané mohou od září využívat pohotovost pro dospělé také ve Vojenské nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.