Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Obezita trápí přes pětinu českých dětí. Kraj vyhradí tři miliony na rozvoj pohybu a zdravého stravování

Projekt Aktivní škola podpoří v Jihomoravském kraji pohyb a zdravé stravovací návyky žáků základních a středních škol. Pilotní část projektu odstartuje již na podzim tohoto roku. Z krajského rozpočtu se letos na Aktivní školu vyhradí tři miliony korun. Projekt se inspiroval prevenčním programem ve Finsku.

Cílem je prevence obezity, která trápí stále více dětí

Podstatou projektu Jihomoravského kraje zvaný Aktivní škola je prevence obezity a přidružených onemocnění u žáků základních a středních škol. „Prevence je vždy lepší a levnější než následné řešení samotné nemoci,“ vysvětluje hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Proto bude projekt cílit na podporu pohybových aktivit a zdravého způsobu života. Nezaměřuje se však jen na hodiny tělesné výchovy, ale třeba také na způsob, jakým se děti dostávají do škol nebo jak tráví čas o přestávkách.

Podle ministerstva zdravotnictví trápí nadváha či obezita více než pětinu dětí ve věku jedenácti až patnácti let. Počet však každoročně roste. „Prevence zdraví proto musí začít už u dětí,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Karel Podzimek (ODS). Projekt se také zaměří na zbavování se negativních stereotypů, jako je kouření, pití alkoholu nebo spánková deprivace.

Inspirací byl prevenční program ve Finsku

S klesající pohybovou aktivitou souvisí zhoršující se stav pohybového aparátu. Děti pak nemají správné držení těla a může docházet i ke svalové nerovnováze. „Zdravotní problémy vzniklé v dětském věku se pak přenášejí do dospělosti,“ uvedl Martin Repko, děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Autoři projektu se nechali inspirovat finským prevenčním programem proti dětské obezitě. „Skandinávské příklady ukazují, že investice do prevence zdraví prostřednictvím podpory pohybu na školách jsou mnohdy levnější a efektivnější než financování následných léčebných procesů,“ sdělil Jan Cacek, děkan Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity.

Projektu se mohou zúčastnit všechny školy v kraji

Pracovní tým bude postupně oslovovat střední a základní školy v Jihomoravském kraji. V září tohoto roku se spustí pilotní projekt Dny zdraví na školách. Další klíčovou aktivitou bude certifikace škol, kdy Česká školní inspekce bude zjišťovat, zda škola vytváří vhodné podmínky pro pohybové aktivity žáků. Projekt zajistí také webináře na prevenci různých patologických jevů. Webináře i certifikáty bude moci získat každá škola v kraji.

Z krajského rozpočtu se letos na Aktivní školu vyhradí tři miliony korun. Na projektu spolupracuje i Lékařská fakulta a Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity, Masarykův onkologický ústav, Fakultní nemocnice Brno a Česká školní inspekce. Projekt tvořili celkem tři měsíce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky obezita, děti, prevence, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obezita trápí přes pětinu českých dětí. Kraj vyhradí tři miliony na rozvoj pohybu a zdravého stravování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.