Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

VIDEO: V Brně otevřeli hospic pro děti. Dům pro Julii je první svého druhu v Česku

V jihomoravské metropoli vznikl dětský hospic. Péče o děti a mladistvé s nevyléčitelnými nemocemi se tím mění, Dům pro Julii je totiž první svého druhu v republice. Budova obklopená zelení se nachází v blízkosti domova pro seniory v ulici Kociánka.

První hospic pro děti

Nevyléčitelně nemocným dětem a mládeži se paliativní péče věnuje již od samotného stanovení diagnózy, čímž se výrazně liší od paliativy dospělých. Její potřeba se tak nepočítá na dny či měsíce, ale na roky.

Nezisková organizace Dům pro Julii je jednou z prvních u nás, která tuto péči pojímá v nejširším slova smyslu. Zpřístupněním pobytových služeb se tedy významně rozšiřuje pomoc pro děti s nevyléčitelnou nemocí a jejich rodiny.

Úleva pro děti i rodiny

Dům pro Julii patří mezi průkopníky dětské paliativní péče. Ta je v České republice stále poměrně novinkou a cílí na těžce nemocné děti a jejich rodiny. Jde o komplexní zdravotní, terapeutickou, sociální, psychoterapeutickou a duchovní pomoc pro pacienta i jeho blízké. Hospic bude nabízet odlehčovací pobytovou péči, díky níž si rodiče budou moci odpočinout a nabrat síly. 

„Aktuálně vytrvale vybavujeme vnitřní prostory, které mají plochu zhruba tři tisíce metrů čtverečních. Je to mnoho nábytku, speciální techniky a dalšího vybavení k zahájení provozu. V srpnu spustíme pobytové odlehčovací služby ve čtyřech pokojích, následně budeme kapacitu zvyšovat,“ nastínila ředitelka Domu pro Julii Radka Vernerová.

V Brně vznikl dětský hospic. Dům pro Julii přivítá první klienty v srpnu

Příchozí cestu i venkovní výsadby dělníci ještě budují, z části prosklená a modříny obložená budova zapuštěná do svahu už ale působí hotově. Dětský hospic vznikal na Kociánce v Brně-Králově Poli poslední dva roky. První klienty přivítá v srpnu, řekl...

Dům je pojmenován po Julii Trnkové, která před patnácti lety jako sedmiměsíční mimiko zemřela. „I špatné konce se dají přetavit do dobrých úmyslů. Jako mámu mě těší, že odkaz mé dcery žije dál,“ uvedla Petra Trnková, maminka Julie.

Organizace Dům pro Julii se také od roku 2020 věnuje terénním službám přímo v rodinách klientů. Jedná se o odlehčovací a domácí péči v celém Jihomoravském kraji. Nabízí také poradnu pro rodiče, sourozence a blízké nemocných dětí.

Místo klidu v rušném městě

Architektonický návrh hospice v sobě musel spojovat vysoké nároky zdravotnického zařízení, zázemí pro rodiče, prostor pro trávení volného času, místnosti s terapiemi i administrativní zázemí samotné organizace.

„Kromě zjevných nároků, které musí hospic splňovat, ať už se jedná o bezbariérovost, či zdravotnická specifika, bylo pro nás při navrhování domu důležité přinést do něj vnitřní klid, vyrovnanost a pokoru. Dům by měl sloužit jako útočiště, místo pro prožití těch nejtěžších chvil i pro nalezení klidu a vyrovnání se s osudem. Prostor pro úlevu, vzájemnou podporu i samotu, když ji nejvíc potřebujete, ale také jako místo pro chvíle normálního žití a radostného setkávání,“ sdělil architekt Tomáš Págo, který se na projektu podílel.

Stavba třípodlažní budovy, která zapadá do okolního prostředí parku na Kociánce, trvala méně než dva roky. „Výstavba budovy na městských pozemcích stála 184,5 milionu korun. Z toho 86 milionů korun pokryla dotace, zbytek zaplatilo město ze svého rozpočtu,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna René Černý (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky zdraví, hospic, paliativní péče, děti, Dům pro Julii, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Brně otevřeli hospic pro děti. Dům pro Julii je první svého druhu v Česku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.